Aquest dijous s’ha presentat davant la comissió de cultura i llengua del Parlament l’Acadèmia Catalana de la Música (ACM), encara en fase de constitució, per demanar el suport a la seva activitat. La seva presentació pública serà en la propera edició del Mercat de Música Viva de Vic (del 12 al 16 de setembre), i la seva activitat començarà formalment el 2013.

La iniciativa busca “aglutinar” i “dignificar” el sector musical al país, segons ha explicat una representació de la junta directiva provisional: Gerard Quintana (president), Max Sunyer (vicepresident) i Carles Vidal (tresorer). “Venim més a oferir que no pas a demanar”, va assenyalar el primer al Parlament.

El projecte es va endegar fa quatre anys de la mà d’una vintena de persones vinculades a la Unió de Músics de Catalunya: inicialment es van plantejar crear un col·legi professional, però ho van desestimar per emmirallar-se en l’aleshores recent nascuda Acadèmia del Cinema Català.

Quintana ha destacat el fet “insòlit” que la iniciativa sorgís per l’impuls d’un grup de músics perquè “pocs cops els músics han estat interlocutors” dins de la indústria musical.

En la seva compareixença, el president provisional ha apuntat la necessitat d’enllestir una Llei de mecenatge que racionalitzi el sistema de patrocinis i esponsorització, així com d’una normativa específica per al sector musical que el reguli.

L’Acadèmia, a banda dels músics, està oberta també a promotores, mànagers, sales, escoles, estudis, sales d’assaig o societats de gestió.

Objectius de l’Acadèmia

A banda d’aglutinar els professionals del sector, l’Acadèmia Catalana de la Música té entre els seus objectius intervenir en el redactat i aprovació de tots els elements legislatius i normatives oficials que afectin el sector; participar en la política de subvencions o les polítiques que afectin el seu àmbit; exigir una revisió del tractament fiscal que pateixen els professionals; promocionar i dotar de prestigi la música catalana; contribuir a la seva internacionalització; capitalitzar el seu potencial, i atorgar anualment els Premis de la Música Catalana.

L’ACM també es proposa promoure l’ensenyament musical i les ciències musicològiques; impulsar la innovació i la formació continuada entre els professionals; recolzar als joves talents i desenvolupar un programa de beques; investigar, analitzar i estudiar científicament el llenguatge musica; homenatjar els exemples de dedicació, professionalitat i talent oblidats per la societat civil; i abordar la revisió i difusió del patrimoni històric musical.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram