L’escriptor, periodista i guionista Juan Madrid ha estat distingit amb la 15a edició del Premi Pepe Carvalho. El jurat destaca el seu “compromís literari, polític i ètic”, i també el fet de ser un dels fundadors de la novel·la negra espanyola.

Madrid utilitza el gènere negre “com una eina per explicar què passa als carrers de la ciutat”, destaca el jurat, que ha concedit el guardó per unanimitat. “Amb un estil sec, de boxejador precís i directe, atent al ritme, el llenguatge del carrer, adapta camaleònicament les característiques retòriques del hardboiled nord-americà a les problemàtiques específiques de la nostra història en comú”, afegeix.

El veredicte també ressalta que la literatura de l’escriptor malagueny “és altament codificada però mai rutinària i sí expressiva i naturalista, deutora tant a la imaginació del seu autor com a les històries viscudes que esdevenen potents aventis literaris quan Juan Madrid les escriu”.

Juan Madrid rebrà el Premi Pepe Carvalho el 6 de febrer en el marc de la propera edició del festival BCNegra, que tindrà lloc del 30 de gener al 9 de febrer.

El jurat del premi estava presidit per Carlos Zanón i integrat per Antoni Iturbe, Marta Sanz, Xon Pagès, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán.