L’escriptor Josep Vallverdú ha llegat a la Universitat de Lleida la major part del seu fons documental, que inclou 2.500 volums, a més de documentació personal i altres objectes, els quals s’integraran a les diferents seccions de la Biblioteca de Lletres un cop s’hagin inventariat, catalogat, classificat i en alguns casos, digitalitzat.

El conveni de cessió va ser signat aquest dimecres pel rector de la UdL, Roberto Fernández, i el mateix Vallverdú. L’escriptor lleidatà, de 91 anys, va explicar gràficament que el fons està format per 84 caixes de 40 quilos cadascuna.

La Universitat destaca que el conveni permetrà posar a disposició del públic i els estudiosos més de 2.500 volums, a més de documentació personal i altres objectes, els quals s’integraran a les diferents seccions de la Biblioteca de Lletres un cop s’hagin inventariat, catalogat, classificat i, en alguns casos, digitalitzat.

A més de la documentació personal (quaderns, obres inèdites, correspondència, textos d’articles, conferències, al·locucions, distincions, diplomes i reculls de premsa), el fons més extens és la col·lecció de literatura catalana, sobretot novel·la, però també poesia i teatre. Inclou títols publicats com autor i coautor, obra traduïda per Josep Vallverdú, diccionaris o obres de referència utilitzades per l’escriptor en les seves traduccions, així com volums del seu pare i el seu avi, premsa, revistes, assaigs, biografies, etc.

“A la meua biblioteca de casa només han quedat les meues obres completes infantils i juvenils, tres o quatre diccionaris i el meu ordinador portàtil”, va assegurar Vallverdú. I és que també ha cedit una part del seu llegat al Centre de Recursos de la Conca de Barberà, l’Espai Macià i l’Institut de les Borges Blanques, i la biblioteca i les escoles de l’Espluga de Francolí.
Llicenciat en Filologia Clàssica, Josep Vallverdú és autor és autor d’una prolífica obra, especialment coneguda per les narracions destinades als lectors més joves, i al llarg de la seva carrera ha alternat la docència, la traducció, l’assaig, la narrativa i el teatre.

Doctor honoris causa per la Universitat de Lleida des del 2004, l’escriptor ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi (1990), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2000) i el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana (2012), entre d’altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram