El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha fet públic aquest dimecres els guardonats amb els Premis Ciutat de Barcelona 2011. Entre ells, sobresurt la distinció per la projecció internacional de la ciutat atorgada a Josep Ramoneda, que el passat 31 de desembre va deixar el CCCB després de no va ser renovat. Els premis es lliuraran el proper 13 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament.

Guardonats

• Teatre: Oriol Broggi, per la direcció artística de Natale in Casa Cupiello i Luces de Bohemia, i per la gestió de la Sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya.

• Dansa: Thomas Noone, per Crush-Fútil, Room i Lugares estrañamente desastrosos, a més de les diverses iniciatives creatives que ha anat desenvolupant des del Sant Andreu Teatre, així com el Festival Dansat i els projectes de dansa integrada. / El jurat ha fet una menció especial a l’espectacle participatiu i comunitari Cruïlles de Luca Silvestrini.

• Circ: Compañía de Circo ‘eia’, per l’espectacle Capas, del que es valora el risc assumit en recerca i investigació circense.

• Arts visuals: Oriol Fontdevila i Txuma Sánchez, pel compromís amb la creació emergent de la ciutat i per l’impuls als artistes joves a través de projectes de diferents formats desenvolupats a la Sala d’Art Jove.

• Audiovisuals: l’exposició Totes les Cartes. Correspondències fílmiques feta al CCCB, per la reivindicació que el seu comissari i els seus autors fan del cinema com a llenguatge universal en un context que transgredeix les pantalles convencionals.

• Música: Cobla Sant Jordi “Ciutat de Barcelona”, per la seva capacitat d’acostar el so de la cobla a les músiques contemporànies populars, reflectit en els projectes amb Pascal Comelade i Roger Mas.

• Cultura popular i tradicional: Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona, per l’adaptació de tots els col·lectius de diables de la ciutat a la nova normativa sobre els espectacles de foc, i pel seu 25è aniversari. / El jurat fa una menció especial a Josep Maria Mayol i Maria Antònia Pujol pel seu treball musical Re-que-tet-xec.

• Traducció en llengua catalana: Núria Mirabet i Cucala, per l’obra de Johann Wolfgang Goethe, De la meva vida.Poesia i veritat, que ofereix als lectors, per en primer cop català, una obra de referència de la literatura alemanya.

• Literatura en llengua catalana: Pagèsiques de Perejaume, per la intensitat del seu pensament poètic i per la visió que l’experiència de la naturalesa aporta a la vida.

• Literatura en llengua castellana: El día de mañana d’Ignacio Martínez de Pisón, per la construcció d’un món de ficció que retrata una època del passat recent a Barcelona amb l’ambició de comprendre les experiències del comú de la gent des de la complexitat moral.

• Assaig: El laberinto de la palabra. Karl Kraus en la Viena de fin de siglo, de Sandra Santana, per ser una renovadora aportació a un dels capítols fonamentals de la modernitat europea. / El jurat fa una menció especial de l’obra Per una mort apropiada de Marc Antoni Broggi.

• Projecció internacional de la ciutat de Barcelona: Josep Ramoneda, per convertir Barcelona en un espai de reflexió i debat crític de ressò europeu i internacional en l’àmbit del pensament, la cultura, l’urbanisme i les arts.

• Mitjans de comunicació: Jordi Évole, pel programa Salvados, per abordar temes complexes i de la màxima actualitat amb rigor i audàcia.

• Disseny: Dvein per la seva aportació a la pel·lícula Eva, en la presentació audiovisual d’artefactes virtuals que representen d’una manera innovadora idees i sentiments.

• Creativitat i innovació: la comunitat creativa oberta audiovisual Telenoika, per haver fet possible el 2011 un gran nombre de projectes sobre la base d’una xarxa social innovadora amb projecció internacional.

• Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona: Barcelona, destinació turística, de Saida Palou Rubio, per la qualitat de la recerca i el seu caràcter interdisciplinari, per la bona factura literària i perquè es tracta d’un tema d’interès ciutadà.

• Gastronomia: Moritz, per la Fàbrica posada en marxa el 2011, la seva aposta per la cultura gastronòmica, el continuat suport al mecenatge cultural i per la projecció internacional i l’excel·lència del projecte. / El jurat també fa una menció especial a Fast Vínic per la seva difusió de la cultura del vi lligada a la cuina de proximitat.

• Arquitectura i urbanisme: a la Torre Júlia de Ricard Galiana, Sergi Pons i Pau Vidal, per la seva recerca en un tipus d’habitatges per a gent gran en alçada i pel seu treball al convertir els espais de comunicació en àmbits de relació.

• Investigació científica: Ben Lehner, per les publicacions on exposa les seves aportacions en l’estudi, en diferents organismes, de com la informació genètica s’executa fins a donar lloc a cadascun dels sistemes vius.

• Educació: Maria Bobes i Bandia Ribeira pel projecte Racons: una manera de representar que vivim entre extrems, realitzat al Centre Penitenciari de Dones de Wad-Ras.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram