El Govern ha aprovat distingir el músic Jordi Savall amb la primera edició del Guardó Pau Casals per la seva “excel·lència” en l’àmbit de la música antiga i per la seva “contribució decisiva” a la projecció internacional de la cultura catalana.

Amb l’acceptació de la distinció, Savall assumeix l’encàrrec d’exercir durant dos anys de legat d’honor de la cultura catalana. Així doncs, el 2017 i el 2018 realitzarà tasques específiques de representació, difusió i projecció de la cultura catalana arreu del món, tant en el marc de les seves activitats professionals, com en tots aquells esdeveniments o actes culturals als quals pugui assistir a petició de la Generalitat.

Per a la concessió del guardó, s’ha tingut en compte la trajectòria professional del músic igualadí, reconeguda internacionalment, cosa que li permetrà exercir les tasques de projecció i representació derivades de la distinció. A més, també s’ha valorat el seu treball i la tasca pedagògica desenvolupada en l’àmbit de la cultura de la pau i de la defensa de la música com a fonament del diàleg intercultural.

El Guardó Pau Casals va ser creat al desembre pel Departament de Cultura, s’atorgarà amb periodicitat biennal i es concedeix a títol vitalici i honorífic, sense cap tipus de retribució. La relació de les persones candidates s’elabora i s’avalua amb la participació de la Fundació Pau Casals.

La decisió de crear aquesta nova distinció s’emmarca en “l’impuls d’avançar cap a un model cultural compartit per tots els agents implicats, eficient i competitiu, que faci possible posicionar Catalunya a l’avantguarda de les polítiques culturals del món, i desplegar i enfortir la realitat cultural catalana per situar el model del país com a referent i marca internacional”, segons explica la Conselleria.

L’elecció de Pau Casals per donar nom al premi respon al fet que és reconegut com un dels millors violoncel·listes del segle XX, i un dels millors intèrprets i directors d’orquestra del seu temps en l’escena internacional. A més, va actuar com a ambaixador de Catalunya i de la cultura catalana, per la qual cosa la seva figura transcendeix la dimensió de l’artista individual i constitueix un “símbol emblemàtic de la petja que la cultura catalana deixa al món”.