El Tribunal Suprem ha condemnat a nou anys de presó i nou d’inhabilitació al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. “La resposta a la sentència només pot ser la reincidència”, ha dit en un missatge telefònic després de conèixer la sentència al procés.

El Suprem considera que Cuixart va tenir una “funció rellevant en la mobilització com a instrument de pressió al Govern de l’Estat” juntament amb Jordi Sànchez, aleshores president de l’Assemblea Nacional Catalana, que ha rebut la mateixa condemna que el seu homòleg a Òmnium. Ambdós van ser “absolutament necessaris per a l’execució dels plans sediciosos”, segons el TS.

“Venim de lluny, i per tant ni la presó ni la repressió seran mai la visualització de cap derrota, sinó un pas més en la lluita per l’exercici d’aquests drets que avui han sigut greument condemnats”, ha assegurat en la seva missiva Jordi Cuixart.

“Des de la presó assumim plenament les conseqüències dels nostres actes, que no vol dir que s’accepti cap tipus de culpabilitat, sinó tot el contrari”, ha dit Cuixart, que s’ha mostrat orgullós de presidir Òmnium. “En aquesta llarga etapa que ara comença fem una crida a un tsunami de dignitat, des de la serenor i la lluita no-violenta, però també des de tota la determinació del món”, ha afegit.

Per acabar, Jordi Cuixart ha volgut enviar un “missatge d’esperança, i avui més que mai cridar ben fort ‘democràcia, amnistia i autodeterminació’. Ho tornarem a fer i ho farem junts. Visca Catalunya lliure”.

Pel que fa als líders polítics, el TS ha condemnat Oriol Junqueras a 13 anys de presó i inhabilitació pels delictes de sedició i malversació; Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, a 12 anys de presó i inhabilitació per sedició i malversació; Carme Forcadell, a onze anys i mig de presó i inhabilitació per sedició; Joaquim Forn i Josep Rull, a deu anys i mig de presó i inhabilitació per sedició.

Finalment, Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó han estat condemnats a sengles multes de 200 euros diaris durant dos mesos i un any i vuit mesos d’inhabilitació.