El comitè executiu del Consell de Cultura de l’Ajuntament ha fet públics aquest dijous els guardonats amb els Premis Ciutat de Barcelona 2012, dotats cadascun amb 7.000 euros. Enguany destaca que gairebé la meitat de les distincions han estat per a col·lectius. Els premis es lliuraran el 18 de febrer en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament.

Guardonats

• Teatre: Jordi Casanovas, autor i director de l’obra Pàtria, per la seva tasca com a dramaturg i dinamitzador de l’autoria catalana mitjançant la SalaFlyHard. /El jurat ha atorgat una menció especial a Toni Gomila autor i intèrpret de l’espectacle Acorar.

• Dansa: Álvaro de la Peña, pel treball coreogràfic Barris en dansa, un projecte “ambiciós conduït amb sensibilitat, risc i compromís social” en col·laboració amb professionals i amateurs a tres centres de creació (La Caldera, SAT i El Graner).

• Circ: Le Gran C, de la Companyia XY, per “l’excel·lència en les tècniques acrobàtiques i d’equilibri, l’eficaç dramatúrgia de la posada en escena, i el treball d’investigació a partir de la tradició castellera”.

• Arts visuals: Idensitat, per l’exposició Idensitat-5. Ciutats intervingudes a La Capella. El jurat destaca “l’eficàcia d’aquesta plataforma de formació, recerca i producció, per la seva contribució al debat sobre el rol de les pràctiques artístiques en l’esfera pública, i per la seva contribució a la projecció internacional de la producció artística de la ciutat”. /També es fa una menció especial a l’artista Joana Cera per l’exposició Sense mesura variable, produïda per l’Espai Zero de la Fundació Suñol.

• Audiovisuals: L’obra Ensayo final para utopía, d’Andrés Duque, “pel seu compromís estètic, polític i personal, que reflecteix alhora una memòria col·lectiva i íntima amb un llenguatge arriscat”. /A més, es fa una menció especial pel col·lectiu Venga Monjas per la sèrie online Coneix la teva ciutat, per “la seva lectura lúdica i pel seu humor corrosiu sobre els tòpics de Barcelona”.

• Música: La sala Heliogàbal, per “la seva programació anual i per haver esdevingut espai de creació de referència, motor i punt de trobada de l’escena musical catalana”.

• Cultura popular i tradicional: L’Esbart Català de Dansaires pel projecte Apel·les Mestres artista complet i home polièdric, un treball de recerca que representa l’exposició, el catàleg i l’edició del disc Cançons per a la mainada. /El jurat també ha atorgat una menció especial a la productora El Cangrejo per la pel·lícula Els últims, “per aprofundir en els aspectes més humans de la organització i realització de les festes de barri”.

• Traducció en llengua catalana: Miquel Casacuberta, per la traducció d’Els papers pòstums del Club Pickwick, de Charles Dickens. El jurat destaca “la dificultat de traduir aquesta novel·la i lloa la capacitat del traductor d’aconseguir un estil que respecta l’antiguitat del llenguatge de Dickens i acosta l’obra als lectors contemporanis”, així com “la gosadia d’enfrontar-se a un text que comptava amb una traducció admirada històricament”.

• Literatura en llengua catalana: Sense alè, de Josefa Contijoch, “per saber conjugar materials molt diversos, per fer-ne una experiència moral unitària i una reflexió sobre la mateixa representació literària”.

• Literatura en llengua castellana: La hija del Este, de Clara Usón, “per la recreació històrica d’una època convulsa de l’Europa contemporània, i per la seva ambició literària”.

• Assaig: Eloy Fernández Porta per Emociónese así, “per la seva innovadora crítica de la cultura visual contemporània i l’impacte que aquesta té en la construcció de les emocions”.

• Mitjans de comunicació: Rosa Badia, pel programa Tot és comèdia, pel contingut cultural del programa “molt arrelat a la ciutat de Barcelona, i obert a tot tipus d’enfocaments i continguts vinculats a l’actualitat i d’interès general”.

• Creativitat i innovació: Filmin, “per la consolidació de la plataforma digital com a model per la difusió del cinema independent, esdevenint prescriptor en la comunitat cultural”.

• Disseny: Associació Cultural Monogràfica per la revista monografica.org, una plataforma sense ànim de lucre, independent i transversal, dirigida a l’elaboració i difusió de continguts en l’àmbit del disseny.

• Projecció internacional de la ciutat de Barcelona: L’Associació Marató de l’Espectacle pel projecte Ciutats que dansen, “per la seva capacitat d’exportar a quaranta ciutats d’arreu del món un model de festival de dansa obert a tot tipus de públic en places, carrers i espais urbans rellevants. /El jurat atorga una menció especial a l’Assemblea Nacional Catalana per “l’extraordinari impacte internacional” de la manifestació de l’11 de setembre que va tenir lloc a Barcelona.

• Agustí Duran i Sanpere d’història de Barcelona: L’obra Les dones soles a la baixa edat mitjana: una lectura sobre la viduïtat, de Mireia Comas Via, “per la seva aportació innovadora, basada en una sòlida recerca, que posa en valor el paper de la dona en la història, amb una prosa atractiva, tot establint un diàleg amb problemàtiques actuals”.

• Gastronomia: Quim Vila, per Vila Viniteca i la seva tasca en el món del vi, que ha esdevingut “una baula essencial de la cadena que converteix a Barcelona en una de les capitals de la gastronomia”.

• Arquitectura i urbanisme: La Fàbrica de Creació Fabra i Coats, dels arquitectes Manuel Ruisánchez i Francesc Bacardit. El jurat destaca que la seva intervenció “prepara i condiciona un edifici històric de gran interès arquitectònic, proposant noves opcions d’utilització dels seus espais al servei de la cultura i la societat contemporània, mitjançant infraestructures versàtils, que permeten uns usos polivalents i simultanis”. /A més, fa una menció especial al projecte del Bloc 11 de Can Batlló del col·lectiu d’arquitectes LaCol.

• Educació: L’Institut Moisès Broggi, “per la transformació docent i social del centre impulsada per l’equip educatiu, que ha culminat amb una nova proposta de secundària i de formació professional, tot establint relacions amb entitats del barri i la ciutat”.

• Investigació científica: Roderic Guigó, pels seus treballs en el consorci internacional ENCODE, en el qual ha liderat línies que porten a reinterpretar la informació continguda en el genoma. /També atorga una menció especial a Àlvar Sánchez pel seu treball sobre la invisibilitat als camps magnètics.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram