El Poliesportiu de Virrei Amat de Barcelona va acollir aquest divendres la 67a edició de la Nit de Santa Llúcia, durant la qual Òmnium Cultural va lliurar els tradicionals premis de la Festa de les Lletres Catalanes, en el marc d’una cerimònia reivindicativa marcada per l’empresonament del president de l’entitat, Jordi Cuixart.

Enguany, Jo sóc aquell que va matar Franco, de Joan-Lluís Lluís, s’ha endut el 58è Premi Sant Jordi de novel·la (dotat amb 60.000 euros); Ample vol de la nit, de Josep Maria Fulquet, ha guanyat el 59è Carles Riba de poesia (3.000 euros); El que pensen els altres, de Clara Queraltó Olivé, el 20è Mercè Rodoreda de contes i narracions (6.000 euros), i Negorith, d’Ivan Ledesma, s’ha imposat en el 44è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (6.000 euros, 3.000 menys).

Per la seva part, el 55è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies ha quedat desert, mentre que el quart Premi Frederic Roda de textos teatrals ja no s’havia convocat per la impossibilitat de l’entitat impulsora, l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, de dotar-lo econòmicament.

Durant la Nit de Santa Llúcia també es van lliurar dos guardons fets públics prèviament. Per una banda, el 31è Premi Internacional Joan B. Cendrós (dotat amb 3.000 euros) a la l’activista nord-americana Jody Williams. I per l’altra, el vuitè Premi de Comunicació, enguany rebatejat amb el nom de Muriel Casals (i dotat per primer cop amb 3.000 euros), que ha estat per a les redaccions dels serveis informatius de TV3 i Catalunya Ràdio.

Finalment, també es van donar a conèixer els finalistes del nou Premi Òmnium a la millor novel·la en llengua catalana publicada de l’any, dotat amb 20.000 euros. En aquesta primera edició les candidates són Robinson, de Vicenç Pagès Jordà; Els estranys, de Raül Garrigasait, i El fills de Llacuna Park, de Maria Guasch. L’obra guanyadora es farà pública al febrer.

Cuixart: “Us demano que ens ajudeu a seguir enfortint el sentiment de pertinença col·lectiva”

La 67a Festa de les Lletres Catalanes va estar marcada per l’empresonament del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, així com el de l’ANC, Jordi Sànchez, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn.

Cuixart va estar present en la Nit de Santa Llúcia amb una carta escrita des de Soto del Real, on porta dos mesos, en la qual demanava ajuda per “seguir enfortint el sentiment de pertinença col·lectiva”.

En la missiva, Jordi Cuixart va agrair totes les mostres de suport i tendresa rebudes i vareivindicar la cultura “com una eina de transformació en moments difícils”, tot recordant que la Nit de Santa Llúcia “nasqué, precisament, per normalitzar la llengua i la cultura catalanes al conjunt dels Països Catalans”.

Al seu torn, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va remarcar que “la nostra resposta davant la repressió no és la venjança: és la cultura, la llengua i la cohesió social”. Mauri va assenyalar que portem la tristesa per dins” però “amb el més ample dels somriures que mai no ens podran glaçar”. “Celebrem la cultura, l’espurna que encén la llibertat”, va reivindicar en la seva intervenció Mauri.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram