El Govern de la Generalitat ha aprovat concedir a l’escultor Jaume Plensa i Suñé el Guardó Pau Casals a la projecció internacional de la cultura catalana i per a la seva representació. Amb l’acceptació de la distinció, Plensa assumeix l’encàrrec d’exercir durant dos anys de legat d’honor de la cultura catalana.

Així doncs, Jaume Plensa realitzarà tasques específiques de representació, difusió i projecció de la cultura catalana arreu del món, tant en el marc de les seves activitats professionals, com en tots aquells esdeveniments o actes culturals als quals pugui assistir a petició de la Generalitat.

La concessió respon a “la seva excel·lència en l’àmbit de les arts plàstiques, especialment en l’escultura, el llenguatge plàstic de la qual està estretament vinculat amb la filosofia i la relació de l’home amb l’univers, amb què l’artista ha contribuït a la projecció internacional de la cultura catalana”.

El Guardó Pau Casals va ser creat el desembre de 2016, s’atorga amb periodicitat biennal, i es concedeix a títol vitalici i honorífic, sense cap tipus de retribució. El primer en rebre la distinció i assumir el càrrec de legat d’honor de la cultura catalana va ser el músic Jordi Savall.

La proposta de candidatura la realitza el Departament de Cultura, amb la conformitat de la Fundació Pau Casals, i el vistiplau del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.