El comitè executiu del Consell de Cultura de l’Ajuntament ha fet públics aquest dimarts els guardonats amb els Premis Ciutat de Barcelona 2014, dotats cadascun amb 7.000 euros. Els guardons es lliuraran el dia 10 de febrer, a les 19 h, en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament presentat per Àgata Roca.
Guardonats
Projecció internacional de la ciutat de Barcelona: Jaume Plensa, pel conjunt d’obres i exposicions internacionals realitzades el 2014, entre les quals el jurat destaca les de Chicago, Tòquio, Wuppertal i Andorra, i també com a reconeixement a una “important” trajectòria internacional en el camp de l’escultura pública.
Teatre: Carles Martínez, pel seu treball en els espectacles L’encarregat i Vells Temps de Harold Pinter; Cels de Wajdi Mouawad; Cambó/Companys de Frederic Roda, i Els Feréstecs de Carlo Goldoni. El veredicte remarca “la convicció i la singularitat amb què resol cada repte interpretatiu, convertint els personatges en essers únics i memorables, sigui quin sigui el seu pes argumental”.
Dansa: Sol Picó, perquè en l’any del 20è aniversari de la seva companyia demostra amb diferents espectacles que “es pot conduir una carrera artística amb rigor, alegria i qualitat”. El jurat ressalta que els seus projectes “són fruit del seu talent, un treball en equip, la implicació amb la ciutat i el barri, així com la col·laboració amb altres artistes”. / Menció especial: nunArt, per “haver engegat amb entusiasme un espai obert a la creació i gestionat autònomament des de la transversalitat artística i l’esperit cooperatiu”.
Circ: Circ Raluy, per la “qualitat” de l’espectacle The big top, que el veredicte qualifica com “una eficaç combinació artesanal” de números propis i atraccions internacionals.
Arts visuals: Marcel·lí Antúnez, per l’exposició Sistematúrgia de l’Arts Santa Mònica; per haver presentat de manera “molt completa i coherent” una trajectòria multidisciplinar dedicada a la investigació en el món de les arts visuals, i per haver integrat la tecnologia, les arts escèniques i la capacitat de generar interacció amb tots els públics. / Menció especial: a l’exposició Metamorfosis, del CCCB, comissariada per Carolina López.
Audiovisuals: el documental Ciutat morta, de la productora Metromuster, el qual és destacat com a “exercici de llibertat d’expressió a través d’un cinema de denúncia indispensable en qualsevol societat”.
Música: Albert Guinovart, pel conjunt de l’obra enregistrada el 2014, amb especial menció a l’edició internacional dels dos concerts per a piano, així com per l’activitat com a pianista, l’estrena d’obres simfòniques pròpies i la seva “personalitat musical integral”, que abasta la interpretació, la composició i la pedagogia.
Cultura popular i tradicional: Coordinadora d’Entitats Sardanistes de Barcelona, per la realització del conjunt d’actes de Barcelona Capital de la Sardana 2014, de la qual el jurat en destaca “l’excel·lència i l’impacte aconseguits”.
Traducció en llengua catalana: Jordi Vintró, per la traducció de l’obra Noves impressions d’Àfrica, de Raymond Roussel, de la qual es ressalta “la creativitat, l’enginy i l’eufonia del text en català, sense trair les peculiaritats formals i de contingut de l’original”. / Menció especial: Jaume C. Pons Alorda per la “qualitat” de la traducció de Fulles d’herba, de Walt Whitman, i la “importància” de la incorporació d’aquesta obra a la literatura en català.
Literatura en llengua catalana: El cas Pujol, de Toni Sala, per la seva “capacitat de reflectir un moment de commoció col·lectiva des de la reflexió, l’anàlisi i la tradició literàries”.
Literatura en llengua castellana: Pronto seremos felices, d’Ignacio Vidal-Folch, on segons destaca el jurat hi conflueixen “intel·ligència, sensibilitat i imaginació”. El veredicte també recalca “la delicadesa dels retrats femenins, la presència d’imatges de ressonància pictòrica i la força de la prosa”.
Mitjans de comunicació: L’Avenç, revista de la qual el jurat ha valorat especialment la sèrie de “grans entrevistes” publicades al llarg del 2014, les quals “confirmen el nou impuls que Josep Maria Muñoz i Núria Iceta han donat a la capçalera, assumint també la seva gestió”.
Agustí Duran i Sanpere d’història de Barcelona: per al llibre Barcelona, una capital del fil. Fabra i Coats i el seu model de gestió (1903-1936) de Pere Colomer Roma, perquè es tracta d’una recerca “exhaustiva” sobre una de les indústries tèxtils “més importants” de la ciutat de Barcelona i de tot Espanya, i la seva política social. / Menció especial: la tesi doctoral El moviment ciutadà i la transició a Barcelona: la FAVB (1972-1986), de Marc Andreu Acebal, per la seva reivindicació del paper històric del moviment veïnal a la Transició.
Disseny: el col·lectiu Domestic Data Streamers, per la peça Sand Falls, de l’exposició Big Bang Data presentada al CCCB. El jurat ha valorat “la voluntat i la capacitat de fer visibles de manera poètica la complexitat de les dades, implicant al públic en les seves propostes, amb una lectura humanitzada del món tecnològic”.
Arquitectura i urbanisme: Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall, de l’estudi BCQ (David Baena i Toni Casamor), de la qual es destaca “la renúncia a la condició d’edifici per esdevenir espai públic, permetent la preservació dels jardins”, i per reflectir “una manera de fer molt pròpia de Barcelona”.
Assaig, ciències socials i humanitats: l’obra Catalunya al mirall de la immigració, d’Andreu Domingo, per la “rellevància i actualitat” del seu estudi de les onades immigratòries a Catalunya des de l’inici del segle XX a partir de l’anàlisi dels discursos sobre la immigració en cada etapa històrica.
Gastronomia: Enric Rovira, “pel seu talent i la seva creativitat” aplicats al món de la xocolata. El jurat destaca que la seva tasca el situa com a un dels “màxims exponents” de la tradició xocolatera a Barcelona, de la qual “n’és un reivindicador i un renovador i contribueix a la projecció internacional de la ciutat”.
Ciències experimentals i Tecnologia: Dr. Ernest Giralt Lledó, pel desenvolupament de la tecnologia química que fa possible que un pèptid citotòxic extret del verí de les vespes es concentri selectivament en cèl·lules tumorals sense afectar les cèl·lules sanes, amb aplicacions a la quimioteràpia.
Educació: Escola Antaviana, de Nou Barris, per la seva contribució al desenvolupament cívic, social i cultural del seu entorn amb un projecte “educatiu, innovador i continuat”. El veredicte també valora la seva capacitat per articular els recursos humans i materials propis tot establint un treball en xarxa amb institucions i entitats del territori.
Ciències de la vida: Pura Muñoz-Cánoves, investigadora ICREA a la Universitat Pompeu Fabra, pel seu treball, publicat a la revista Nature, en què es determinen les bases moleculars responsables de l’envelliment de cèl·lules musculars.