Jaume Massaguer i Cristina de Fortuny són responsables del Book Music Festival [foto cedida].

“Com és que a Catalunya, que té centenars de festivals, tant professionals com amateurs, no n’hi ha cap dedicat a la literatura musical?”. Amb aquesta pregunta naixia el Book Music Festival, una mostra que reunirà per primera vegada, entre el 21 i el 23 de febrer, 60 professionals de la música i la literatura a diversos espais culturals de Barcelona.

La trobada és nova, però la inquietud ve de molt lluny, ja que és fruit d’anys de treball de l’Associació Amics de les Arts Audiovisuals, responsable de dos festivals gironins: l’In-Somni, de música independent, i el Vadart, la mostra d’art multidisciplinari i agroturisme.

A més, els amants de la música potser recordaran la revista Individu Ocult, distribuïda per les comarques gironines entre el 1995 i el 2005, on es podien llegir articles de música i opinió de periodistes, melòmans i aficionats a la música i el cinema. Darrere d’aquestes dues iniciatives musicals hi havia Jaume Massaguer, director del Book Music Festival, i Cristina de Fortuny, l’altra cara visible d’aquesta trobada.

De fet, Massaguer explica a Cultura B que la idea inicial era que es fes a Girona, però van canviar d’idea: “Si ho fèiem, havia de ser a la capital de Catalunya, que a més és Ciutat de la Literatura per la UNESCO”.

Més de 5.000 llibres sobre música

Així doncs, la mostra aterra a diversos indrets de la capital catalana. El gruix principal de la cita serà a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu, on tindrà lloc una fira que acull més de 50 editorials i llibreries especialitzades en música de tot l’Estat. “Volem abraçar-ho tot, des de llibres de fantasia fins al true crime i sempre amb la música com a fil conductor, sigui rumba, rap o clàssica. El més important és que la gent es llanci als llibres”, diu Massaguer, que afegeix alguns exemples d’obres que porten la música incorporada: Las Leyes de la Frontera (Javier Cercas), Love Song (Carlos Zanón), Trainspotting (Irvin Welsh) o Història d’un piano (Ramon Gener).

En total, preveuen que hi hagi més de 5.000 volums dedicats a la música, tant nous com vells, ja que alguns estan descatalogats o “només es troben en llibreries de vell”. D’entre les editorials i llibreries barcelonines destaquen La Conxita (Sants), Sonora (Gràcia), Alibri (Eixample), Audenis (Eixample) o Blume Editorial (Sarrià-Sant Gervasi), entre d’altres.

“Som crítics i defensem el músic d’abans, que era molt culte”, afirma Massaguer

El director declara que la tònica general de l’associació que impulsa el festival és la música independent i, quan se li pregunta si la fira també acull les novetats de la nova onada de música urbana en català, apunta el següent: “No sé si ja s’ha fet el llibre de la Mushkaa, encara ha de fer carrera, però a més, potser nosaltres som més crítics i defensem més el músic d’abans, que era molt culte”.

En contraposició, la fira planteja que “per saber on vas has de saber d’on vens” i, segons Massaguer, en el cas de la música a Catalunya és indispensable conèixer “grups com Máquina o Pau Riba, que van marcar una època”. I a continuació diu: “Som antiautotune, preferim que l’artista sàpiga cantar”. Tot i això, deixa clar que “la nova fornada” de músics independents es troben a les actuacions programades a Paral·lel 62.

Un altre objectiu del festival és reflexionar sobre les necessitats que té el sector musical, o que tindrà en el futur. Tant de la premsa per comunicar, com el públic per informar-se. Conèixer les necessitats de la indústria cultural d’avui i les que reclamarà. En aquest sentit, entre l’extensa programació destaca la taula rodona Soroll, que es farà dissabte i tracta sobre música electrònica amb els periodistes del sector Oriol Rosell, Javier Blánquez. Moderarà la conversa Joan Luna, director de Mondo Sonoro. Diumenge tindrà lloc la taula rodona Sobre la música perseguida, on intervindran els autors Maria Salicrú (autora d’Aquesta cançó no!), Joaquim Vilarna (L’Estaca) i Josep Espluga (L’any que van boicotejar a Cohen).

Més de 25 actuacions

Un dels altres atractius, i que preveu acollir públic menys especialitzat, són els concerts en directe, el “llacet del festival”. Entre les actuacions, destaca la que donarà el tret de sortida, que anirà a càrrec de Vicenç Altaió, que presentarà la seva conferència-concert Enllaços de la Literatura i l’Art amb la Música a la llibreria Ona. El mateix divendres a la sala Paral·lel 62 a la nit actuaran els joves artistes Júlia Amor, Koeman i Uri Santafé & Lamliki.

El dissabte la Fabra i Coats també serà l’escenari de l’actuació de Joana Serrat, qui presentarà el seu nou disc Big Wave. Aquell mateix dia, Koko-Jean & The Tonics portaran la seva fusió de soul i rhythm and blues a l’escenari, mentre que el grup Grabu Live! oferirà un set electrònic a l’avantguarda de la música pop i experimental.

Llegeix més continguts com aquest a Cultura B, la plataforma de tendències culturals metropolitanes
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram