El comitè executiu del Consell de Cultura de l’Ajuntament ha fet públics aquest dimarts els guardonats amb els Premis Ciutat de Barcelona 2013, dotats cadascun amb 7.000 euros. Els guardons es lliuraran el dia 11 de febrer, a les 19 h, en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament presentat per Xavier Graset.

Guardonats

Projecció internacional de la ciutat de Barcelona: Jaume Cabré, per “l’extraordinari impacte internacional” de la seva novel·la Jo Confesso, i, més concretament per les traduccions al francès, neerlandès i polonès publicades el 2013, amb les quals ha obtingut un gran èxit de vendes i el reconeixement de la crítica.

Teatre: Clara Segura, per “la versatilitat, la força escènica i la capacitat de connectar amb el públic” en les seves interpretacions als espectacles Incendis, 28 i mig, i La Rosa Tatuada. / Menció especial: l’espectacle Tragèdies Romanes de la companyia holandesa Toneelgroep Amsterdam, una proposta escènica “inspiradora i impactant” que segons el jurat ajuda a mantenir Barcelona en el circuit internacional.

Dansa: Roberto Oliván, per A place to bury estrangers, un espectacle “vital i poètic que transmet energia i plaer per la dansa”, fruit de la seva tasca com a ballarí de trajectòria internacional, intèrpret, creador i dinamitzador en especial del projecte Deltebre Dansa.

Circ: al pallasso Leandre, per “l’imaginari poètic i la capacitat de sorpresa” desplegats a Rien à Dire, espectacle amb portes d’entrada a realitats múltiples.

Arts visuals: Eulàlia Grau, per l’exposició Mai no he pintat àngels daurats, que des de finals de la dictadura “manté la seva vigència” en la recerca de llenguatges artístics. El jurat vol estimular també amb aquest reconeixement la responsabilitat d’institucions com el MACBA per “investigar, analitzar, difondre i presentar, episodis de la última modernitat artística i del moment actual”. / Menció especial: l’exposició This is not a love song, presentada a la Virreina, per explorar les relacions entre la música pop i les arts visuals.

Audiovisuals: a la productora Andergraun Films, per la pel·lícula Història de la meva mort, d’Albert Serra, per haver “sabut reunir” un equip de professionals que han aportat el “més alt nivell creatiu”, com són Vicenç Altaió, actor; Jimmy Gimferrer, direcció de fotografia; Sebastian Vogler, direcció artística; Rosa Tharrats i Lourdes Pérez, vestuari, i Mariona Trias i Lluís Soriano, maquillatge i perruqueria.

Música: Associació de Sales de Concerts de Catalunya, per la programació del Curtcircuit, una iniciativa que “ha sabut combinar artistes consagrats amb artistes emergents, reivindicant el paper de les sales com a motor de la música en viu”, i per la defensa de l’associació en la defensa del sector musical.

Cultura popular i tradicional: l’Esbart Ciutat Comtal, per la producció de l’espectacle Eulàlia, visió actualitzada que reuneix el treball interdisciplinari de música, dansa i teatre populars d’arrel tradicional “aportant al poble de Barcelona un sentiment identitari”.

Traducció en llengua catalana: Jordi Martín Lloret, per haver traslladat al català amb “encert” el món oníric i poètic de l’obra original i haver trobat “solucions imaginatives i pertinents” als trets principals de la prosa de Boris Vian.

Literatura en llengua catalana: Joan Carreras, per l’obra Cafè Barcelona, una novel·la sobre identitats i desarrelament en l’Europa d’avui dia.

Literatura en llengua castellana: Álvaro Enrigue, per la novel·la Muerte súbita, per la seva “ambició literària en la reconstrucció d’un període tan complex com la Contrareforma des de l’humor, la subtilesa de significacions i la visió global de la cultura”.

Mitjans de comunicació: Javier Pérez Andújar, per la sèrie de cròniques publicades al diari El País, que aporten una mirada crítica de la ciutat. El jurat destaca que els seus relats són “d’un alt valor literari, trenquen els límits administratius de Barcelona i fan visible, a través de les persones, una realitat social poc present en els mitjans”.

Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona: per al llibre La ciutat de les joguines. Barcelona 1840-1918, de Pere Capellà Simó, que per al jurat “constitueix una aportació nova i original que complementa la història de la Barcelona industrial”. / Menció especial: al llibre fruit de l’exposició Indianes 1736-1847. Els orígens de la Barcelona Industrial, per la seva “contribució” a la recuperació del patrimoni industrial de Barcelona.

Disseny: Curro Claret, pel disseny de les peces presentades a l’exposició Un dilema, l’art contemporani i la inversió en la incertesa, com a resultat de la col·laboració continuada amb la Fundació Arrels. “Un projecte cultural que incideix d’una manera exemplar en la relació entre el dissenyador i un col·lectiu desafavorit de la ciutat” remarca el veredicte.

Arquitectura i Urbanisme: el Born Centre Cultural, projecte coral sota la direcció d’Enric Sòria com a redactor del projecte arquitectònic, BOPBA Arquitectura , com a responsable de la museografia i l’interiorisme, i VORA pels espais exteriors que envolten l’equipament, pel que “significa la recuperació d’aquest espai per la renovació d’una àrea urbana, i especialment l’encert de l’espai públic que el travessa i l’envolta”.

Assaig, ciències socials i humanitats: Enric Iborra, pel llibre Un son Profund. Dietari d’un curs de la literatura universal, per tractar aspectes de l’obra dels grans escriptors “d’una manera àgil i atractiva, tant per a adults com per a joves”. El jurat també destaca que Iborra “transmet passió, combina un gran coneixement de la literatura amb la capacitat de generar entusiasme i interès, i convida, especialment els joves, a iniciar-se en el plaer de la lectura”.

Gastronomia: Albert Adrià, per “la seva creativitat i el seu afany obsessiu per l’excel·lència”, així com per “l’extraordinària energia vital que l’ha portat a engegar nous models gastronòmics al costat del seu germà Ferran i els germans Iglesias”. El jurat també fa esment a la seva “modèlica” preocupació social.

Ciències experimentals i Tecnologia: Grup Gaia de la Universitat de Barcelona (IEEC-ICCUB) liderat pels doctors Jordi Torra i Carme Jordi, per la seva contribució des del principi, al concepte i disseny de la missió GAIA, el satèl·lit de la qual va ser enlairat el 19 de desembre, i que ha de realitzar un mapa 3D de la Via Làctia.

Educació: Institut Quatre Cantons, pel projecte pedagògic de “treball globalitzat”, consolidat durant l’any 2013, que permet aplicar el currículum de forma integrada i amb una organització innovadora del centre. Es destaca també la seva vinculació regular i pedagògicament efectiva amb entitats de l’entorn.

Ciències de la vida: Dr. William M. Keyes, per la seva aportació en la qual es descobreix per primera vegada que l’envelliment cel·lular que normalment regula processos d’envelliment i càncer, té un paper primordial en el desenvolupament embrionari. / Menció especial: al Dr. Tomàs Marquès-Bonet, per la seva aportació científica en el coneixement de la diversitat genètica dels simis.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram