La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, defensa l’impost que vol aplicar la Generalitat a les operadores d’internet per finançar el cinema i l’audiovisual català, ja que considera que pot ajudar a frenar la “caiguda lliure” del sector.

“És una taxa petitíssima que podran pagar sense escarafalls”, va assegurar aquest dijous durant la seva conferència al Fòrum de la Comunicació de Catalunya. A més, va recomanar a les operadores que no tinguin “por” de la nova taxa, ja que també n’acabaran beneficiant-se perquè hi haurà un augment de la producció, la qualitat i el consum audiovisual.

Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va presentar l’acte, es va mostrar convençut que l’impost, de 3 euros anuals per contracte signat, serà viable. A més, va reiterar que es tracta d’un model que ja s’aplica en altres països, com ara França, on s’ha inspirat el Departament.

Les cinc causes de la situació del sector

Durant la seva intervenció, Isona Passola va radiografiar la difícil situació que travessa el sector cinematogràfic i en va enumerar les cinc principals causes: els canvis en les directrius del Ministeri de Cultura; l’increment de l’IVA al 21%; la pirateria; l’afebliment del múscul financer, i la caiguda dels drets d’antena. Respecte aquest darrer punt, va criticar la davallada de les inversions en produccions de Televisió de Catalunya.

A banda, Passola creu que el cinema català no té un problema amb el nombre de produccions, que considera relativament alt respecte a la població, sinó a la minsa quota de pantalla que obté, ja que són productes petits que han d’enfrontar-se contra grans produccions internacionals.

El problema legislatiu

La directora de l’Acadèmia també va lamentar que el procés de digitalització de les sales de cinema no avanci més, i va mostrar la seva enveja pel cas francès, on el 100% de les sales estan digitalitzades gràcies a un programa de subvencions.

Respecte a aquest punt, Mascarell, que va compartir alguns dels diagnòstics de Passola, va remarcar que, amb el pla de digitalització de pantalles endegat recentment per la Conselleria, a Catalunya “no hi haurà cap ciutadà que no tingui una sala de cinema digital a 35 km de casa”.

Segons Mascarell, el problema de fons del conjunt del sector cultural és legislatiu, ja que el seu desenvolupament passa per les lleis que estan en mans de l’Estat i afecten el mecenatge, la propietat intel·lectual i l’IVA cultural.

Per la seva part, Isona Passola va apostar per la creació de noves estructures d’estat per aconseguir les atribucions que té un “país normal”: legislació pròpia, eines per lluitar contra la pirateria i un millor finançament de la cultura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram