El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha fet pública una nova tongada de guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura 2012. Es tracta del realitzador Isaki Lacuesta, en la categoria de Cinema; l’artista Àngels Ribé, en la d’Arts Visuals; el videoartista Franc Aleu, en Audiovisual; la il·lustradora Carme Solé Vendrell, en Còmic; el dissenyador gràfic Enric Satué, en Disseny; i l’arquitecte Josep Bunyesc en la categoria d’Arquitectura i espai públic.

Tots ells es sumen a Carme Sansa, Pere Camps, l’Associació de Dansa Independent de Barcelona La Porta i la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, fets públics el passat dimarts. Enguany, en la línia d’austeritat de l’administració pública, els premis estan dotats amb 15.000 euros en lloc dels 18.000 dels darrers anys. Els guardons es lliuraran a la tardor en una data encara per determinar.

El jurat ha atorgat el Premi Nacional de Cultura en la categoria de Cinema a Isaki Lacuesta per “una nova manera d’entendre el gènere documental” amb El cuaderno de barro, realitzat el 2011, que mostra la forma de treballar del pintor Miquel Barceló a la seva cabana taller de Mali, i per la “gènesi ritual” de l’acció Paso Doble, representada al poble Gogolí (Mali), que el realitzador filma al seu lloc d’origen.

El veredicte destaca que “la naturalitat amb què es copsa el procés de treball de Barceló i el xoc de cultures entre l’equip de la pel·lícula i els habitants originaris d’aquest poble crea una atmosfera d’il·lusió i una expectació que converteix el procés cinematogràfic en una experiència gairebé ritual i de participació col·lectiva”.

Àngels Ribé rep el Premi Nacional de Cultura en Arts Visuals “per la seva destacada contribució a l’art conceptual català dels anys 70, amb una dilatada trajectòria transcorreguda entre Nova York i Barcelona, que ha presentat amb gran èxit al MACBA a l’exposició En el laberint”, la qual ha rebut el premi de l’Associació Catalana de Crítics d’Art 2011 a la millor exposició de recerca històrica. El jurat també destaca que Ribé “ha practicat l’environament, l’acció, l’escultura, i ha reflexionat sobre fenòmens de percepció en l’espai, amb accent femení”.

Per la seva part, Franc Aleu ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura en la categoria d’Audiovisual per “l’excel·lència de la seva videografia escènica i efectes visuals en obres de teatre i òperes des de la seva productora Urano”.

El jurat recorda que, l’any 2011, Aleu ha estat el responsable de l’escenografia videogràfica de diverses obres interpretades per La Fura dels Baus a diversos teatres d’arreu del món. “L’impacte de les seves creacions visuals fa de l’experiència escènica un espai emocional singular i únic en l’espectador”, afegeix.

Quant al Premi Nacional de Cultura en la categoria de Còmic, ha estat atorgat a Carme Solé Vendrell per la seva contribució al camp de la il·lustració del llibre infantil amb una dilatada trajectòria que inicià el 1968, per la qual ha estat distingida amb nombrosos reconeixements internacionals”.

El veredicte destaca que, l’any 2011, Solé va il·lustrar La croada dels nens, amb text de Bertold Brecht, el qual qualifica com “un poema commovedor que ha interpretat des d’un registre auster, en tinta negra i amb una segona tinta vermella color de sang, que reflecteix emocionalment l’horror de la guerra en els infants que es veuen obligats a fugir”.

El Premi Nacional de Cultura en la modalitat de Disseny ha estat per a Enric Satué per la seva contribució a la creació en l’àmbit del disseny gràfic i per la seva aportació fonamental a la reflexió sobre l’entorn de la praxi professional i la cultura de la imatge”. El 2011, Satué va publicar Cròniques de disseny amb gust de menta, vainilla o xocolata, un llibre de memòries personals i professionals, que deixen constància de l’aprenentatge i d’un ofici que “es converteixen en esclats de reflexió artística general”.

Finalment, el Premi Nacional de Cultura en la categoria Arquitectura i Espai Públic ha estat per a Josep Bunyesc pel seu esperit emprenedor i innovador en construccions sostenibles, amb projectes d’arquitectura domèstica adequada a les condicions climatològiques, que li han valgut reconeixements internacionals”. El jurat destaca que Bunyesc “ha excel·lit en la rehabilitació de construccions tradicionals dels Pirineus, com refugis, allotjaments rurals o pallers, que ha transformat en habitatges bioclimàtics i de baix consum”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram