Les premiades Irene Pujadas i Laia Viñas.

El recull de contes Els desperfectes, d’Irene Pujadas, i la novel·la Les closques, de Laia Viñas han guanyat ex aequo la 41a edició de Premi Documenta, dotat amb 5.000 euros, el qual distingeix obres inèdites en prosa narrativa de creació literària d’autors menors de 35 anys. L’Altra Editorial publicarà els dos llibres el 10 de març de 2021.

Sobre Els desperfectes, el jurat n’ha destacat “un estil net i vibrant, una llengua polida i alhora vivíssima, i un punt de negror i escabrositat molt saludables”. També ressalta que “la veu narrativa darrere els relats és segura i ambiciosa, i la destresa narrativa en la construcció de cada conte és més que notable”.

Pel que va a Les closques, el jurat ha volgut destacar-ne “la maduresa literària i la complexitat narrativa, sorprenents en una escriptora tan jove, l’elaboració estilística i la boníssima construcció dels personatges, així com l’ambició i la qualitat de la llengua”.

Aquest és el segon cop que el Premi Documenta es concedeix ex aequo, i arriba un any després que es va declarar desert. L’única vegada que es van premiar dos títols va ser el 1998 amb En companyia de l’altre de Vicenç Pagès Jordà i L’extinció Sebastià Alzamora.

El jurat del 41è Premi Documenta estava format per Pau Vidal, Marina Espasa, Albert Forns, Eric del Arco i Eugènia Broggi.