El Departament de Cultura impulsarà la creació de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre, que estarà gestionat de manera coordinada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner. 

L’Observatori donarà continuïtat a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre, que després de dos anys de treball de camp, recerca etnogràfica, entrevistes, etc., el passat diumenge va donar per finalitzada la seva tasca amb un acte de cloenda celebrat al Celler Cooperatiu de Gandesa. Durant el mateix, el nou conseller de Cultura, Lluís Puig, va anunciar la posada en funcionament de l’Observatori.

El nou organisme haurà de vetllar per l’actualització, amplificació i difusió d’aquest patrimoni immaterial, així com cercar-ne aplicacions a l’escola, el turisme o la gestió del paisatge.

Per realitzar la selecció s’ha buscat l’equilibri entre les quatre comarques de l’Ebre i entre els diferents paisatges que formen part d’aquest territori, declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO el 2013, i que defineixen la seva diversitat de costums i tradicions: el delta de l’Ebre, el port, el riu, el mar i la plana interior.

Així, entre els elements es poden trobar manifestacions tan diverses com el joc de la morra de Sant Carles de la Ràpita, la ventada de campanes de Pinell de Brai, la llegenda de les marfantes, els pastissets, el conreu de l’olivera o l’ofici de barquer. Tots els elements es poden consultar de forma oberta al web, juntament amb més de 2.000 fotografies, 40 audiovisuals i prop d’un miler de recursos documentals.

Una de les feines de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre serà ampliar i actualitzar l’Inventari, així com definir les seves aplicabilitats en el desenvolupament socioeconòmic del territori.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram