Foto: Eli Don / ACN

La investigadora, escriptora i comissària d’exposicions, Imma Prieto, ha iniciat la seva nova etapa com a directora de la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona. En la seva primera intervenció, ha destacat la voluntat de “pensar el món d’avui” a través i des de l’obra d’un artista que va ser clau per la segona meitat del segle XX. En aquest sentit, ha subratllat que el llegat tapìà “és vigent avui en dia” i que s’ha de recuperar el seu esperit per tal de construir un “futur permeable”. Entre les principals novetats que ha anunciat, hi ha la creació de la Càtedra Antoni Tàpies juntament amb la Universitat Pompeu Fabra, una aliança que incorpora un premi internacional d’investigació postdoctoral de caràcter biennal.

També neix l’Institut de Derives Crítiques, que combinarà una sèrie de trobades anuals en les quals un grup d’experts reflexionarà sobre el món de l’artista i les noves interpretacions que puguin sorgir de la seva obra. En l’àmbit educatiu, es crea el Concurs d’Escriptura Crítica Teresa Barba, adreçat als centres educatius de primària i secundària.

El canvi de direcció coincideix amb un dels grans esdeveniments de la fundació: el centenari del naixement de l’artista. Així, l’Any Tàpies començarà el 13 de desembre d’aquest 2024, amb la inauguració de les exposicions Tàpies. L’empremta japonesa i A=A, B=B.

Prieto ha recordat que Tàpies va ser un artista que va anar “més enllà del seu temps”, amb una consciència plena de pertinença al territori, que va saber mirar endavant “amb una apertura de mires”. Per això, ha insistit que en la seva etapa al capdavant de la Fundació posarà la mirada al passat però sense deixar de banda el present i el futur, per tal de mantenir l’equipament com un espai que “genera coneixement”.

La directora ha apuntat que s’ha de deixar que es filtrin “noves idees” relacionades amb l’escriptura o la música, perquè el mateix artista estava a favor de la multiplicitat de disciplines. Un diàleg que s’ha de fer, per exemple, amb la ciutadania i la comunitat universitària. “S’ha de fer a través de línies discursives i marcs de significats clars, repensar els relats i les narratives, perquè ens interessa fer història, però també qüestionar-la”, ha explicat.

També ha afegit que cal tenir en compte que es tracta d’una institució nominativa que ha de buscar “l’excel·lència” i la “internacionalització”. Aquest darrer terme, però l’ha de fer amb l’objectiu de ser un “referent a l’estranger” i tornar a Tàpies “al centre del debat”.

Una nova Càtedra, dos premis i més pensament crític

Pel que fa a les diferents àrees, ha assegurat que la nova direcció donarà múscul a la biblioteca –una “joia” amb un gran arxiu–, on espera generar més lligams amb els espais expositius. “No ens la podem saltar”, ha afegit. També ha anunciat la creació de la Càtedra Antoni Tàpies on, juntament amb la UPF, es vol garantir l’estudi i la investigació de l’obra de l’artista. També es posarà en marxa –dins d’aquest marc acadèmic– un premi internacional d’investigació postdoctoral de caràcter biennal.

La nova etapa de la Fundació impulsarà, també, un grup d’investigadors estable a través del nou Institut de Derives Crítiques, que organitzarà quatre trobades anuals amb noms com Xavier Bassas, Andrea Soto, Mabel Tapia o Manuel Borja-Villel, que pensaran sobre el món a partir de l’obra de l’artista, buscant noves interpretacions, i definint noves lectures i paradigmes.

Pel que fa als més petits, es crea el Concurs d’Escriptura Crítica Teresa Barba, adreçat als centres educatius de primària i secundaria. Aquesta proposta planteja la crítica de l’art com una actitud davant de la vida que és capaç d’interrogar tot allò que passa al món.

En quant al programa públic, hi ha haurà una sèrie de cicles regulars, com és el cas de les Cadires de Tàpies, un projecte que unirà art, veu i paraula; o unes xerrades conduïdes per la periodista Rita Roig que uniran diverses personalitats per parlar de temes molt variats. Com a novetat, s’han anunciat també dos concerts: un per part de la Fundació Victoria de los Ángeles el 20 de setembre del 2024, i un de Jordi Savall el 3 de desembre del mateix any.

13 de desembre: comença l’Any Tàpies

El 13 de desembre es donarà el tret de sortida a l’Any Tàpies coincidint amb la celebració del centenari del naixement de l’artista. Algunes de les propostes programades s’allargaran fins al 2025. Pel que fa als projectes expositius, n’hi haurà un total de cinc que es faran a Barcelona i cinc més en altres espais, tot i tenir una participació directa per part dels equips.

El pròxim 14 de desembre s’inauguraran dues mostres a la Fundació: Tàpies. L’empremta japonesa i A=A, B=B, comissariades per Núria Homs i Pep Vidal, respectivament. El 21 de març del 2024 s’estrenarà Chiharu Shiota. Fils de memòria comissariada per Imma Prieto.

El 17 de juliol arribarà la gran exposició Antoni Tàpies. Retrospectiva, que actualment està a Brussel·les i que passarà encara per Madrid abans d’arribar a la capital catalana. Comissariada per Manuel Borja-Villel, incorporarà en cadascuna de les parades diferents elements diferencials de cada espai. Finalment, el 25 de juliol es podrà veure Serge Attukwei Clottey. Més enllà de la pell, comissariada per la mateixa directora, Imma Prieto.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram