Trobada anual de 2024 [foto: Biblioteca de Sant Adrià].

Fa vuit anys que a l’institut Manuel Vázquez Montalbán de Sant Adrià de Besòs va néixer First Literary Dates. Una iniciativa que, aprofitant el nom de l’exitós programa televisiu de cites, s’organitzava com una activitat atractiva per fomentar la lectura entre els joves. En aquesta trobada, en comptes de cites i un sopar, els alumnes de batxillerat i de l’ESO berenen junts i es reuneixen per grups amb l’objectiu de debatre sobre les lectures que havien acordat prèviament que llegirien.

El que no s’imaginava l’organització és que la idea s’estendria per escoles de tot Catalunya. Ni tampoc que el pavelló Ricart de Sant Adrià seria la seu de la trobada anual, que el passat 21 de març va batre el rècord de participació amb 270 alumnes. Els joves no només es preparen durant el curs les lectures, sinó que destinen voluntàriament el seu temps per assistir a la trobada, que es fa en horari no lectiu.

Engrescar els alumnes

Rosalía Delgado, la impulsora [foto: Bibian Escudero].

L’atractiu d’aquesta iniciativa, ja més que consolidada, és que els alumnes més grans participen en l’organització de l’esdeveniment amb els professors que ho gestionen. Enguany han participat docents de vuit centres. “El més gratificant és veure com tothom està implicat. Fa molta il·lusió, perquè cadascú dona el millor que té. És molt emocionant”, explica a Línia Nord Rosalía Delgado, impulsora de First Literary Dates i professora de l’Institut Manuel Vázquez Montalbán.

Per a Delgado, la clau de l’èxit de la iniciativa és presentar als alumnes un objectiu a assolir de manera atractiva, amb un nom que crida l’atenció i proposant gran diversitat de lectures. En definitiva, sortint de l’educació més tradicional. “La institució educativa té uns límits i ens limita a molts nivells. Si el que volem és fomentar un hàbit personal com és la lectura i que influeixi en el temps d’oci de les persones, ha de ser més obert i més lliure que la qüestió acadèmica”, diu Delgado.

El finançament, un repte

El gran repte de l’organització és el finançament. Malgrat que tot el que inclou la trobada es fa entre alumnes i professors, hi ha algunes despeses. Delgado assegura que, minimitzant al màxim, es necessiten al voltant de 1.000 euros. “Estem agraïts als ajuntaments de Sant Adrià i l’Hospitalet, que ens han donat suport tècnic i cedit espais. Però hem de pagar les matèries primeres del berenar i altres materials. Ens agradaria que se sufraguessin amb diners públics”, explica Delgado.

I, per primer cop, els professors participants han obtingut el reconeixement de l’Institut de Ciències de l’Educació per constituir-se com a seminari. I això és positiu, ja que contribueix a la carrera professional dels docents.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram