El Grup de Recerca d’Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) de la Universitat de Barcelona i el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya participen en el projecte europeu Innovative e-environment for Research on Cities and the Media (I-Media-Cities), que consisteix en la creació d’una plataforma digital per a la recerca sobre cinema i ciutats, la qual es preveu comenci a funcionar el 2019.

En el marc d’aquesta iniciativa es recopilaran centenars de pel·lícules relacionades amb alguna de les nou ciutats europees que en formen part: Barcelona, Brussel·les, Bolonya, Torí, Viena, Estocolm, Copenhaguen, Frankfurt i Atenes. L’objectiu és estudiar-ne la història i els canvis que han experimentat, i alhora investigar la història dels mitjans audiovisuals a través de la representació que han fet dels espais urbans.

L’I-Media-Cities treballarà els films perquè els investigadors i el públic en general puguin analitzar i comparar elements que van des dels professionals del cinema (productors, actors, directors) fins a localitzacions o esdeveniments socials i polítics presents a les pel·lícules.

La participació catalana

La Filmoteca de Catalunya i la Universitat de Barcelona fins ara han elaborat una metodologia de treball adaptada a la recerca sobre les imatges filmades a Barcelona, especialment entre el 1900 i el final de la Guerra Civil, i en aquests moments s’està acabant d’establir les pel·lícules que entraran a formar part del projecte.

Entre les accions de divulgació del projecte, es preveu que el tema de les ciutats filmades sigui un dels eixos del tercer Congrés Internacional coupDefouet, la trobada científica de la Ruta Europea del Modernisme que es farà a Barcelona el juny de 2018, i que estarà acompanyada d’un cicle cinematogràfic organitzat per la Filmoteca.

La resta de participants a I-Media-Cities, són: la Filmoteca Reial de Bèlgica (entitat coordinadora); la Fundació Filmoteca de Bolonya; l’Institut de Béns Artístics, Culturals i Naturals de la Regió Emília-Romanya; el Museu Nacional del Cinema – Fundació Maria Adriana Prolo – Arxius de Cinema, Fotografia i Imatges (Torí); l’Urban Center Metropolitano (Torí); el Museu del Cinema d’Àustria; l’Institut Suec del Cinema; la Universitat d’Estocolm; l’Institut del Cinema de Dinamarca; l’Institut Alemany del Cinema; l’Arxiu de Cinema de Grècia, i la Universitat d’Atenes.

A més, el Consorci Interuniversitari Cineca i la Societat Fraunhofer per a la Promoció de la Recerca Aplicada s’encarreguen del desenvolupament tecnològic de la plataforma, i la firma iMinds hi participa com a experta en oportunitats de negoci en l’entorn digital.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram