El Castell de Falset és la seu de divendres a diumenge del primer Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana, que reuneix experts i aficionats de la temàtica per posar en comú les recerques més recents i debatre sobre l’estat actual d’aquesta manifestació cultural, des del vessant musical, del cant i de la dansa.

El programa inclou comunicacions de caràcter acadèmic, ponències i debats que s’alternaran amb activitats de caire lúdic i actuacions, i es complementaran amb exposicions i diverses presentacions de treballs.

L’esdeveniment s’estructura en quatre eixos temàtics:

  • Aspectes històrics – En aquest apartat es vol analitzar el fet que la jota és un dels casos més complexes de relació entre els àmbits popular i acadèmic.
  • Aspectes identitaris i de patrimonialització – En aquest eix es pretén obrir un espai de reflexió sobre la construcció d’una identitat col·lectiva al voltant de la jota.
  • Usos i funcions – Té com a objectiu donar visibilitat sobretot als usos i funcions més actuals que permeten traçar un mapa de la vigència de la jota en els territoris de parla catalana.
  • Les formes de transmissió – Aquest eix vol posar sobre la taula els múltiples espais que avui i al llarg del temps han permès la transmissió de la jota: la vida quotidiana, la festa, l’educació formal i informal, etc.

El Congrés està organitzat conjuntament pel Departament de Cultura, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Falset, amb la col·laboració de diverses entitats i associacions del sector.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram