L’oenagé FACUA-Consumidors en Acció considera que el nou cànon digital aprovat pel Govern espanyol només beneficia les entitats de gestió i perjudica les petites empreses i els consumidors, ja que incorre en “els mateixos vicis de fons” que el vigent durant període 2006-2010.
El nou sistema fa que la “compensació equitativa per còpia privada” recaigui en els fabricants i distribuïdors d’equips, aparells i suports de reproducció, i FACUA entén que l’import acabarà repercutit en el preu de venda que pagaran els consumidors. A més es mostra contrària a què es pugui cobrar per avançat un cànon “pressuposant que l’usuari realitzarà una determinada activitat que podria perjudicar els titulars de certs drets”.
El nou model exceptua del pagament les persones físiques i jurídiques que justifiquin el destí professional dels equips i suport adquirits, així com a les entitats integrants del sector públics. Per a l’ONG, és “insuficient” aquesta excepcionalitat, ja que “dona per fet, implícitament, que l’ús no professional dels dispositius implica en tot cas la realització de còpies d’obres protegides”.
A més, FACUA considera que el cànon digital suposa un “gravamen generalitzat” per a una activitat amb una incidència “cada cop menor” després de la irrupció de plataformes com Spotify o Netflix, que distribueixen de manera legal continguts audiovisuals mitjançant la subscripció als seus serveis.