El programa Cellers Cooperatius ha guanyat un dels sis Grand Prix de patrimoni cultural atorgats per la Comissió Europea i Europa Nostra. Al març, el projecte de conservació d’antics cellers catalans ja havia estat escollit com un dels els 27 guanyadors de l’edició 2014 del guardons Unió Europea de Patrimoni Cultural/Premis Europa Nostra, en la categoria de conservació, entre un total de 160 candidatures. Ara, però, el programa també ha estat inclòs entre els sis guanyadors d’un premi extraordinari dotat amb 10.000 euros. Els guardons es van lliurar aquest dilluns a Viena.

Els altres cinc grans premis van ser per a la restauració d’una església del segle XVII a Romania; la recuperació de quatre cases de fins a 400 anys d’antiguitat a Itàlia; un projecte d’investigació sobre tècniques de construcció romanes en el Peloponès (Grècia); una associació conservacionista belga, i una iniciativa educativa a Hongria.

Exemple de conservació

El programa Cellers Cooperatius va néixer de l’acord de col·laboració signat el 2009 per la Generalitat de i l’Obra Social “la Caixa” (que hi destina 3,6 milions d’euros) amb l’objectiu de rehabilitar vuit cellers modernistes, declarats el 2002 com a Bé Cultural d’Interès Nacional, i difondre el seu valor artístic i patrimonial.

El jurat ha valorat el projecte com un exemple de la conservació del patrimoni industrial, i destaca que els conjunts arquitectònics mantinguin el seu ús original. A més, considera que el projecte és un exemple de bones pràctiques de col·laboració entre el sector públic i el privat (entre l’administració catalana i l’entitat financera), la qual considera reflecteix l’esperit cooperatiu amb què es van fundar les anomenades catedrals del vi a principis del segle XX.

Els vuit cellers

Els cellers del programa estan situats a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i la Terra Alta i van ser construïts entre els anys 1913 i 1922. Es tracta dels cellers cooperatius de Nulles, Barberà de la Conca, l’Espluga de Francolí, Rocafort de Queralt, Cornudella de Montsant, Falset, Gandesa i Pinell de Brai.

La rehabilitació dels set primers cellers ja ha estat enllestida (la de Gandesa es va inaugurar al març), i només falta la de Pinell de Brai, en procés d’execució, que es preveu que s’acabi a finals de juliol. Tots són obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, excepte el celler de l’Espluga de Francolí, que és de Pere Domènech i Roura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram