La Comissió Europea ha proposat que es creïn llicències multiterritorials de drets d’autor per a les entitats gestores dels diferents estats membres. D’aquesta manera, enlloc de 27 llicències per operar a tota la UE, només en caldria una. La CE entén que la creixent demanda d’accés a continguts culturals a internet no admet fronteres ni restriccions, igual que els serveis en línia utilitzats per accedir-hi.

Segons la Comissió, les entitats de gestió disposades a concedir llicències paneuropees tindrien més facilitat per distribuir les obres dels seus autors per internet a tot Europa i es garantiria la “recaptació correcta” dels drets i la “distribució equitativa” dels ingressos.

Això sí, les entitats haurien de complir noves normatives europees destinades a garantir una millor governança i una major transparència. En concret, es reforçarien les seves obligacions d’informació i control sobre les seves activitats amb, per exemple, amb informes anuals de transparència.

En benefici de consumidors, creadors i proveïdors

“Necessitem un mercat únic digital europeu al servei dels creadors, els consumidors i els proveïdors de serveis. Unes entitats de gestió col·lectiva més eficients ajudaran els proveïdors de serveis a desplegar nous serveis transfronterers, cosa que redundarà en benefici tant dels consumidors europeus com de la diversitat cultural”, assegura el comissari responsable de Mercat Interior i Serveis, Michel Barnier.

“En general, totes les entitats de gestió col·lectiva hauran de procurar que es recompensi els creadors més ràpidament pel seu treball, i funcionar amb total transparència. Això és essencial per sostenir la inversió en creativitat i innovació, el que, al seu torn, es traduirà en major creixement i competitivitat”, afegeix Barnier.

La CE creu que amb aquesta proposta, presentada dimecres, es protegiran millor els interessos dels creadors, i els consumidors tindran accés a continguts culturals més amplis. A banda, afavoriria la concessió de llicències per als prestadors de serveis de música i obres audiovisuals en línia (per descàrrega o per streaming). La CE assegura que, actualment, aquests proveïdors tenen “greus dificultats” a l’hora d’intentar obtenir les llicències necessàries per posar en marxa serveis per a tot Europa, cosa que limita l’oferta i alenteix la innovació.

Actualment, a la Unió Europea hi ha més de 250 entitats de drets d’autor que gestionen uns 6.000 milions d’euros anuals, dels quals el 80% correspon al sector musical.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram