La Federació Galeusca –formada per les associacions d’escriptors en llengües catalana, gallega i èuscar– va finalitzar la seva trobada anual, celebrada aquest dissabte a l’Ateneu Barcelonès, fent públic un manifest on s’exposa la situació de les respectives llengües i cultures.

Així, entre els punts del document, els escriptors denuncien el “procés d’involució” que pateix el reconeixement de les respectives identitats, i ho atribueixen a la “falta de cultura plural” de l’Estat espanyol. “En els darrers 30 anys no ha afavorit un clima de convivència real i entesa mútua entre les diferents llengües i cultures de l’Estat, sotmeses sempre a la cultura espanyola”, afirma el manifest. A més, assenyala que, tot i els “avenços” en normalització, la situació “està lluny dels mínims exigibles en unes societats nacionals consolidades”.

A banda, els escriptors reiteren el seu suport als models d’immersió lingüística dels respectius sistemes educatius, i adverteixen que només hi haurà un restabliment de la normalitat si les tres nacions tenen més sobirania, davant els intents de “recentralització de l’Estat unitari espanyol” i les “noves formes de censura econòmica i ideològica”.

Finalment, Galeusca es reafirma en el compromís d’aprofundir en les relacions entre els escriptors dels tres territoris. En concret, es compromet a promoure intercanvis d’autors i experiències de les produccions literàries respectives; posar en marxa publicacions conjuntes adaptades als formats d’edició digital; impulsar traduccions mútues destinades a afavorir el transvasament d’experiències culturals; i vetllar per la defensa conjunta i solidària dels interessos professionals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram