Panot de morter hidràulic dissenyat per Gaudí el 1906 per a Escofet 1886.

L’empresa de paviments, elements arquitectònics i mobiliari urbà Escofet 1886 ha donat al Museu del Disseny de Barcelona el seu arxiu històric i objectes emblemàtics de la companyia. L’equipament destaca que la incorporació de l’arxiu de l’empresa centenària al centre de documentació és “especialment rellevant”, ja que Escofet és una de les companyies de Barcelona amb una història més longeva, molt vinculada a transformacions de la ciutat com la que es va produir amb el modernisme, o amb els canvis urbanístics dels anys 80 i 90 arran dels Jocs Olímpics.

Escofet 1886 va ser pionera tant en el camp tècnic com en el del disseny des dels seus orígens, i en el seu catàleg de productes dissenyats per arquitectes com Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, Toyo Ito, Jørn Utzon, Albert Viaplana i Helio Piñón, i dissenyadors com Gemma Bernal, Josep Lluscà o Miguel i Gonzalo Milá, entre d’altres.

El Museu del Disseny explica que la sèrie dels catàlegs comercials donats permet fer un recorregut per la producció de l’empresa des dels primers paviments hidràulics a finals del segle XIX, els panots, els paviments creats gràcies a la tècnica del vibro premsat, o la innovació que va suposar la introducció del mobiliari urbà en les darreres dècades del segle XX, i que continua essent un dels valors de la companyia.

L’equipament també incorpora a les seves col·leccions alguns objectes emblemàtics d’Escofet, com són les trepes per realitzar el paviment hidràulic model 1019, conegut popularment com el del ‘llargandaix’, dissenyat per Domènech i Montaner; algunes de les rajoles i motlles per a la realització de la façana de la seu corporativa d’Escofet 1886 a la ronda de Sant Pere, dissenyada per Josep Pascó, o el motlle de la rajola hexagonal de Gaudí.

Aquestes i altres peces del període modernista es podran veure a l’exposició Modernisme, cap a la cultura del disseny, que el Museu presentarà l’11 de novembre.