La parròquia andorrana d’Escaldes-Engordany ha cedit oficialment el testimoni com a Capital de la Cultura Catalana a la ciutat de Tarragona, que iniciarà formalment la seva capitalitat el proper 1 de gener. En un acte celebrat aquest dimecres, la tinenta d’alcalde de Cultura, Patrimoni i Festes de Tarragona, Carme Crespo, va assegurar que la designació suposa un “repte” que permetrà “posar en valor i innovar” en matèria cultural.

És a dir: “Mirar el passat i el present, reconèixer tota la feina que les persones del nostre teixit fan cada dia per construir-nos i contribuir al nostre benestar personal i, alhora, projectar el nostre futur, implantant i desenvolupant la fase experimental d’un nou model de gestió i relació liderat des del govern municipal, que ens convertirà en un laboratori de recerca en l’àmbit de la cultura i en un punt de mira per als territoris de llengua i cultura catalanes”, va manifestar Crespo.

Quatre eixos

La capitalitat cultural de Tarragona 2012 es centrarà en quatre eixos. Per un costat, serà l’any del reconeixement de creadors, entitats, gestors professionals i col·lectius que treballen per a la cultura, amb l’objectiu de reforçar la visibilitat de la xarxa d’agents per aconseguir més intercanvi entre els sectors socials i econòmics.

En segon lloc, serà l’any de la reflexió estratègica conjunta, la qual cosa servirà per “dibuixar” el futur que es vol per a la ciutat. A més, amb la capitalitat es volen obrir nous canals de concreció que facilitin el diàleg directe amb la resta de la ciutadania. Finalment, es pretén a la reflexió sobre les potencialitats de la cultura catalana en el moment actual.

Satisfacció a Escaldes-Engordany

Per la seva part, la cònsol major de la parròquia andorrana, Montserrat Capdevila, cònsol major d’Escaldes-Engordany, ha expressat la seva satisfacció per la seva capitalitat durant aquest 2011. “La Capital de la Cultura Catalana es va concebre com un projecte de país, amb una clara voluntat d’implicar-hi totes les institucions i tots els agents culturals del Principat d’Andorra, i crec, sincerament, que ho hem aconseguit, gràcies al treball del Govern d’Andorra, dels comuns, de les institucions privades, les associacions i les entitats que han col·laborat amb nosaltres i que han demostrat que donar més transversalitat a la política cultural és possible amb l’augment de la col·laboració, de la coordinació mútua i de l’estimulació de les sinergies entre sector públic i sector privat”, va assegurar

Finalment, el ministre de Cultura d’Andorra, Albert Esteve, va remarcar que en aquests moments “d’obertura d’Andorra al món” també cal obrir “els pensaments, les idees i els valors”. El ministre va afegir que aquesta obertura “no es pot fer sense reforçar els vincles lingüístics i culturals” amb els territoris de cultura catalana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram