El Departament de Cultura ha publicat el Protocol de suport als arxius de les associacions culturals, amb el qual vol aportar a les entitats culturals una primera aproximació a les eines metodològiques necessàries per emprendre una gestió adequada dels seus documents, evitant la pèrdua d’informació. El protocol té com a objectiu vetllar pel seu patrimoni documental, oferint metodologies bàsiques per a la gestió i conservació dels fons de les més de 5.000 associacions culturals actives repartides arreu de Catalunya.

El text recomana reforçar la proposta ja exercida per moltes associacions de promoure l’ingrés a l’arxiu públic més proper, sense perdre la titularitat, tota documentació que ja no sigui d’ús quotidià, per tal de garantir la seva preservació, accés i difusió. Per tant, es tracta d’un protocol bàsic de tractament documental pels arxius amb processos i instruments associats a cada moment del cicle de vida dels documents.

La Direcció General del Patrimoni Cultural i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural van treballar amb les entitats estudiant els seus fons documentals. El resultat d’aquesta anàlisi va visualitzar la necessitat de promoure una acció coordinada que es materialitza amb la publicació del protocol.

“Es tracta d’una eina per orientar uns primers tractaments documentals per les associacions, aportant pautes bàsiques tant en el tractament analògic com digital, buscant l’equilibri entre establir unes pautes senzilles d’aplicar per les entitats i el rigor del tractament arxivístic”, apunta la directora general del Patrimoni Cultural, l’Elsa Ibar.

L’origen

La necessitat de crear aquest protocol va néixer arran de la primera Jornada d’Arxius i Associacionisme, celebrada l’octubre de 2019, la qual va provocar “una creixent mostra de consultes relacionades amb la gestió documental d’aquestes entitats, amb un fons patrimonial d’un alt interès històric i cultural”, explica la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco.

El Departament de Cultura assenyala que l’associacionisme cultural històricament ha estat un moviment de forta cohesió social i participació ciutadana, generant “un teixit associatiu de gran valor i prestigi, però també d’unes dimensions fins ara difícils de quantificar i precisar”. En aquest sentit, afegeix que la dinàmica del teixit associatiu “ha comportat, necessàriament, l’existència d’un considerable volum documental”.

Aquest volum documental resta sovint en mans de les mateixes institucions, les quals no sempre disposen del que és necessari (espai, recursos o personal) perquè rebi el corresponent tractament arxivístic. Així doncs, s’ha creat el protocol  per ajudar a preservar aquesta parcel·la del patrimoni documental.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram