El Departament de Cultura ha presentat el Pla d’Impuls de la Dansa 2016-2017, el qual fixa sis accions específiques per incentivar la presència de la dansa professional catalana a tot el país, crear ocupació de qualitat, i fomentar una major difusió en l’esfera pública per generar nou públic.

La iniciativa sorgeix dels acords estratègics establerts en el Pla Integral de la Dansa i compta amb un pressupost de 636.000 euros. La voluntat és que el projecte tingui continuïtat més enllà del 2017.

El pla compta amb la implicació del Mercat de les Flors, el Festival Sismògraf, l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual, i la complicitat de 37 municipis catalans.

Les sis accions

  • Fem Dansa. Objectiu: Reforçar un circuit estable municipal a Catalunya per a produccions mitjanes de dansa i ampliar la xarxa d’estructures i espais d’exhibició d’àmbit nacional. Descripció: Fem Dansa és un petit circuit integrat per vuit o deu teatres de menys de 500 localitats, per fer una programació específica de companyies catalanes i activitats formatives de creació de públics. El resulta tseran més de 50 actuacions de dansa i activitats addicionals a les que ja estan programant anualment els municipis adherits. Organitza: Associació de Professionals de la Dansa a Catalunya.
  • Parelles de ball. Objectiu: Afavorir la creació i la consolidació d’accions promogudes entre el municipi i els professionals de la dansa. Descripció: Estímul específic a iniciatives d’artistes i municipis per a la realització d’accions de difusió i dinamització de la dansa a Catalunya. Organitza: Associació de companyies Professionals de Dansa de Catalunya.
  • Tots Dansen. Objectiu: Reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l’educació, les escoles i la comunitat, i impulsar projectes educatius i d’accions de proximitat que permetin la transmissió dels valors que pot aportar de manera intrínseca com a art. Descripció: Consolidació i creixement del projecte Tots Dansen per incrementar i estabilitzar aquesta iniciativa pedagògica d’abast territorial que apropa el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove. Organitzen: Mercat de les Flors i Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals.
  • Pro365/Sismo. Objectiu: Proporcionar als programadors dels equipaments públics i privats de Catalunya coneixement i eines sobre la dansa per fer-la més present en les programacions culturals de les poblacions i, per tant, en la vida dels seus habitants. Descripció: Projecte específic de formació per a programadors dels equipaments escènics nacionals, municipals i privats de Catalunya tot l’any. Constarà de visites a centres de creació, itineraris específics, jornades de treball, aproximació a companyies, assistència a festivals internacionals i trobades amb directors artístics. Organitza: Festival Sismògraf.
  • Els mitjans de comunicació amb la dansa. Objectiu: Aconseguir que la dansa es difongui per tots els territoris de parla catalana. Obrir un canal de difusió de la dansa als mitjans de comunicació públics per fer-la propera i visible. Descripció: Realització d’un programa de dansa de 13 capítols de 25 minuts, vehiculats per un coreògraf, per parlar d’aquesta art escènica des d’un to divulgatiu i amè, àgil i divertit on donar visibilitat i reconeixement al treball dels artistes i companyies, alhora que la fa propera al ciutadà. Produeix: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
  • Producció Nacional de Dansa. Objectiu: Donar suport als creadors i ballarins de Catalunya per a la creació d’una producció nacional de dansa de mig/gran format amb projecció nacional i internacional. Descripció: Producció adreçada bàsicament a les programacions dels equipaments escènics E3 i E4, que anirà acompanyada d’activitats i recursos per a la creació de públics que complementaran i alhora formaran part de la proposta. Organitza: Mercat de les Flors.

Les sis accions del Pla d’Impuls de la Dansa 2016-2017 engloben 31 creadors; 37 poblacions catalanes; 97 activitats programades; 57 contractacions i 40 activitats de creació de públics.

En la seva presentació, el conseller Santi Vila ha destacat que el pla implica “passar de la reflexió a l’acció i de la dispersió a l’alineació, la qual cosa multiplica els esforços i ens fa més forts”. Segons ell, la iniciativa suposa “una transició de la casa de la dansa a la nació de la dansa”, en referència al consens assolit amb el sector i els municipis.

Les sis mesures complementen les polítiques de foment de la dansa que es duen a terme en el marc del Pla Integral de la Dansa, per tal de crear un escenari a Catalunya amb oportunitats per a la recerca, la creació i la producció de dansa, per a la seva difusió, visibilitat i sociabilització, segons explica el Departament de Cultura. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram