El CCCB acull aquest dimecres, a les 19 h, la presentació en societat l’Observatori Cultural de Gènere (OCG), el qual vol ser un fòrum de reflexió, debat i acció al voltant de les dones que treballen en el sector cultural. Posat en marxa a l’abril i dirigit per M. Àngels Cabré, està format per dones d’orientació feminista pertanyents a diferents àmbits culturals que creuen que és possible que el sector sigui més paritari i democràtic.

L’objectiu de l’OCG és dibuixar una radiografia de la desigualtat de gènere en la cultura que permeti iniciar un intercanvi d’opinions amb les institucions destinat a propiciar un model diferent de l’actual i replantejar el paper que les dones hi juguen.

“Ens neguem a perpetuar esquemes culturals androcèntrics, i en conseqüència esbiaixats, en què els models que serveixen com a miralls són encara masculins i on les dones, com a instruments i objectes artístics, ocupem llocs subsidiaris i en ocasions degradants”, apunta Cabré al web de l’Observatori.

Entre els objectius que es planteja l’OCG hi ha:

  • Denunciar la minsa presència de les dones en la cultura i analitzar les causes d’aquesta desigualtat de gènere, així com els mecanismes que les fan ocupar en menor grau els llocs de responsabilitat.
  • Defensar i impulsar la visibilitat de les dones en els diferents sectors culturals.
  • Promoure el debat públic al voltant de la qüestió.
  • Sensibilitzar la societat davant la discriminació per fomentar-ne la paritat i fer possible una representativitat més justa d’homes i dones en la cultura.
  • Conscienciar les dones joves de la importància de no negar aquesta realitat per tal de propiciar la continuïtat d’aquest reclam de paritat.
  • Incentivar l’apoderament de les dones en els diversos àmbits culturals.
  • Impulsar noves polítiques destinades a esmenar la desigualtat per raó de sexe en la cultura.
  • Col·laborar amb altres grups i associacions per posar en marxa noves eines que permetin la consolidació d’un nou horitzó cultural.
  • Fomentar la cultura com a eina de cohesió social i instrument per assolir un marc de convivència paritari.

Durant la presentació de l’Observatori Cultural de Gènere també es donarà a conèixer el seu primer informe, Tenen veu les dones al periodisme d’opinió?, elaborat amb la col·laboració de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC). El treball mostra la poca representació de les dones als espais d’opinió d’àmbit català de premsa escrita, ràdio i televisió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram