El Departament de Cultura i la Fira Mediterrrània de Manresa han presentat el Pla d’impuls de la dansa d’arrel tradicional, que s’estructura en quatre grans eixos: formació, creació, participació i exhibició. El projecte s’emmarca en la represa de l’activitat de la cultura popular, té un pressupost de 230.000 euros i contempla diverses accions que s’aniran desplegant fins al 2022.

Els objectius del pla són estimular la participació i la creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional; estimular els joves a afrontar nous reptes i donar noves mirades al món de la dansa d’arrel; afavorir que els creadors emergents treballin amb la dansa d’arrel; promoure el circuit i l’exhibició de propostes artístiques d’esbarts i grups de dansa d’arrel, i afavorir la presència de la dansa d’arrel tradicional als mitjans de comunicació.

La iniciativa compta amb la complicitat de la Federació Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el Festival Ésdansa, el Festival Dansàneu i el programa Mans de Catalunya Ràdio.

Els quatre eixos

Formació

  • Acompanyament a joves dels esbarts – Estimular els joves a afrontar nous reptes i a generar noves mirades al món de la dansa d’arrel i assegurar el relleu a les entitats. Es concediran 12 beques a joves d’esbarts amb sortides de cap de setmana a espais i esdeveniments de referència per conèixer i intercanviar idees i experiències.
  • Formació a mestres d’escola – Potenciar les danses vives locals en l’educació primària, en col·laboració amb el Departament d’Educació, i promoure la cohesió social i la posada en valor del patrimoni cultural.

Creació

  • Suport a esbarts per a projectes de creació – A través de Fira Mediterrània, i amb el suport dels festivals de dansa d’arrel tradicional, s’acompanyarà econòmicament i es facilitaran complicitats a projectes que vulguin crear noves propostes a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional.
  • Seguiment de joves que vulguin dedicar-se professionalment a la dansa i treballar creativament amb l’arrel – Es crearà un mapa de joves del món dels esbarts que estiguin estudiant o vulguin estudiar dansa professionalment, i acompanyament en els seus primers treballs a través de la Fira Mediterrània, facilitant la seva incorporació al mercat professional, amb suport a la creació, producció i exhibició de les seves primeres peces.
  • Premi Delfí Colomé – Quarta edició del guardó amb una dotació de 10.000 euros per donar suport a la producció d’un projecte artístic i facilitar la programació.

Participació

  • Acompanyament a esbarts per a projectes que facilitin que la gent balli per fomentar la participació de la ciutadania.

Difusió

  • Espai de diàleg amb programadors per afavorir el circuit i l’exhibició de propostes artístiques amb atenció especial als ateneus.
  • Espai de diàleg amb mitjans de comunicació per afavorir la presència de la dansa d’arrel tradicional.