La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presidit la presentació oficial de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya (XMCNC), constituïda aquest 2021. Es tracta de la darrera de les xarxes temàtiques de museus del país, d’acord amb el Pla de Museus de Catalunya aprovat l’any passat. En l’acte, Garriga ha estat acompanyada de la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i dels directors i titulars dels equipaments que formen part de la xarxa.

La XMCNC està integrada per deu centres: Museu Darder de Banyoles – Espai d’Interpretació de l’Estany, Museu de Ciències Naturals de Granollers, Museu d’Arenys de Mar, Museu del Ter, Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Museu d’Isona i Conca Dellà, Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Museus de l’Institut Botànic de Barcelona, Museu d’Alcover i Museu de les Terres de l’Ebre.

Entre tots ells custodien un patrimoni de més de 3.800.000 d’exemplars, format per espècimens de geologia, paleontologia, botànica i zoologia, que difonen i comparteixen amb la ciutadania a través d’uns actius programes d’activitat educativa i cultural, ressalta la Conselleria en un comunicat.

Natàlia Garriga ha destacat la importància de disposar d’una “Xarxa de Museus de Ciències Naturals connectats entre sí, que recorre tot el territori català, de nord a sud i d’est a oest, per acostar l’estudi científic de les disciplines naturals a la gent”, perquè “les polítiques que tenen sentit són les que posen la ciutadania al centre”. La consellera de Cultura també ha apuntat que mitjançant la XMCNC, els museus se senten vinculats “a un projecte comú que els farà més forts i més reconeixibles a l’exterior; i que, individualment, segur que els permetrà ampliar els seus públics” en un moment en què “la temàtica de les ciències naturals és de total actualitat”.

Impuls a les polítiques comunes de protecció i difusió

La vertebració en xarxa d’aquests muses té per objecte la promoció de polítiques comunes de protecció i difusió del patrimoni natural, així com la formació i la seva dinamització territorial. El lideratge de la XMCNC recau en el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i com a tal s’encarrega d’impulsar i donar suport a la coordinació i execució de l’acció de la xarxa.

En el seu primer any, la XMCNC ha centrat el seu treball en la redacció del Pla d’actuacions 2022-2025, que defineix el marc estratègic dels pròxims quatre anys, el model de governança, els recursos amb què comptarà i el sistema de seguiment i valoració de les activitats dutes a terme.

També ha dut a terme accions vinculades a la digitalització del registre de col·leccions museístiques; l’elaboració de la Guia d’embalatges permanents per a col·leccions de ciències naturals; la redacció del Protocol d’ingrés de col·leccions de paleontologia de dubtosa procedència; la depuració del tesaurus de paleontologia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona; el desenvolupament i millora dels programaris de gestió de col·leccions PangeaDB i Specify; la diagnosi dels sistemes i les tecnologies de la informació dels museus de la XMCNC; la creació de la seva identitat corporativa, i la producció de l’exposició itinerant (In)visibles i (O)cultes, que actualment es pot visitar a Barcelona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram