El ple de la Diputació de Girona va aprovar aquest dimarts la dissolució del Patronat Francesc Eiximenis, creat el 1962 amb la finalitat d’agrupar i coordinar els diversos centres i instituts d’estudis locals i comarcals. La Diputació explica que s’ha vist “obligada” a dissoldre el Patronat per “exigències” de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL), que insta a “revisar les entitats instrumentals que conformen el sector públic local d’acord amb el principi de reducció de la seva dimensió”.

Amb tot, l’Administració supracomarcal gironina ha mostrat el seu “compromís” a continuar prestant als centres d’estudis el mateix suport que fins ara prestava a través del Patronat Francesc Eiximenis. així, assegura que destinarà als centres d’estudis i al foment de la recerca els mateixos recursos que s’haurien destinat al Patronat, enguany 80.000 euros, la qual cosa quedarà reflectida en els pressupostos de la corporació del 2015, en procés d’elaboració.

Nova estructura més àgil

“Es continuarà donant tot el suport als centres d’estudis del Patronat Francesc Eiximenis, però s’haurà de fer amb un paraigua diferent. En lloc de funcionar com a organisme autònom ho farà com a òrgan intern de la Diputació, la qual cosa farà possible una gestió més àgil, no tan rígida com ara”, va assegurar el president del Patronat i membre de la Diputació, Xavier Soy.

En aquest sentit, s’està treballant en la creació d’una nova estructura administrativa que garanteixi el mateix funcionament i sistema de treball que fins ara. Soy també es mostra obert a tenir en compte les aportacions dels centres d’estudis que formen part del Patronat per a la creació del nou òrgan que el substitueixi.

Al llarg de la seva existència, el Patronat Francesc Eiximenis ha donat suport als centres adscrits mitjançant la convocatòria anual d’ajuts per a l’edició de textos científics i la realització d’activitats culturals. A més, ha impulsat diferents iniciatives, com ara la convocatòria anual de beques de recerca, l’organització de les trobades anuals de centres d’estudis locals i comarcals, i l’organització de jornades de formació i de difusió de la recerca local, entre d’altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram