Els departaments de Territori i Sostenibilitat i de Cultura han posat en marxa un distintiu de garantia de qualitat ambiental per als equipaments escènics i musicals i els centres i espais d’arts visuals, el qual té per objectiu impulsar l’ecoeficiència i la sostenibilitat ambiental. En queden al marge envelats i equipaments oberts a l’aire lliure.

Per implementar aquesta ecoetiqueta, s’ha posat en marxa una prova pilot amb set equipaments per comprovar si compleixen els criteris per obtenir-la: TNC, Mercat de les Flors, Liceu, Arts Santa Mònica, Teatre-Auditori de Sant Cugat, Teatre de Granollers, Centre d’Art La Panera de Lleida i Teatre de Lloret.

El Distintiu de garantia de qualitat ambiental de la Generalitat és el sistema català d’etiquetatge ecològic, gestionat per la Direcció General de Qualitat Ambiental, el qual inclou 33 categories (17 de productes i 16 de serveis).

Es tracta d’un sistema voluntari que identifica i certifica de manera oficial que el producte o servei que la llueix té una afectació menor sobre el medi ambient i que compleix els criteris ambientals establerts.

El 2012 ja es va aprovar una categoria dins del Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a biblioteques i museus, els criteris de la qual s’han pres com a base per a la nova.

Promoure l’ecoeficiència i la sostenibilitat

En el cas de la nova categoria per a espais escènics, musicals i d’arts visuals, la principal finalitat és promoure i reconèixer l’ecoeficiència i la sostenibilitat en la planificació, la projecció i la gestió dels equipaments.

Així, es persegueix minimitzar els impactes ambientals i fomentar el desenvolupament sostenible més enllà dels requisits derivats del compliment de la normativa vigent, a més de facilitar als responsables i els gestors la recopilació de dades que els permetin conèixer l’estat del seus equipaments i millorar-ne la gestió.

Els criteris ambientals s’estructuren en nou apartats, amb criteris d’obligat compliment i criteris opcionals: estalvi i eficiència energètica; estalvi d’aigua; gestió de residus; compres; mobilitat; ús eficient d’espais; qualificacions ambientals; sorolls i vibracions, i informació i educació ambiental.

Manual de bones pràctiques ambientals

Amb l’objectiu de facilitar la tasca de les entitats titulars i gestores dels equipaments culturals, els departaments de Territori i Sostenibilitat i de Cultura han elaborat el Manual de bones pràctiques ambientals. Es tracta d’una guia amb recomanacions per assolir una gestió adequada i estructurada al voltant de l’estalvi energètic, l’eficiència i la sostenibilitat ambiental.

Amb el manual es busca oferir una relació d’actuacions simples que en la majoria de supòsits no impliquen cap despesa ni inversió, però sí un model nou de gestió de recursos orientat a l’estalvi i la sostenibilitat.

El manual recomana mesures com instal·lar comptadors per tal de conèixer en tot moment el consum energètic; aprofitar la llum natural i connectar només els sectors necessaris; controlar i supervisar els usos de les sales i dependències dels equipaments per evitar despeses d’energia innecessàries; desconnectar sempre l’standby dels articles electrònics; adquirir equips d’ofimàtica eficients; suprimir els llums halògens; substituir les lluminàries per tubs fluorescents d’alt rendiment i bombetes de sodi d’alta/baixa pressió; controlar la temperatura dels termòstats; instal·lar detectors de presència o temporitzadors en els llocs de pas, lavabos, etc.; aïllar tèrmicament les instal·lacions; tenir cura dels filtres d’aire de la climatització; utilitzar energies renovables, i utilitzar preferentment paper reciclat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram