Investigadors de la Universitat de Barcelona han creat ProFestival, un portal que aplega els 1.200 festivals existents a l’Estat espanyol de música, teatre, dansa o cinema, entre altres disciplines. L’objectiu del web és promocionar els festivals entre el públic, també a escala internacional, i alhora ajudar en la formació dels professionals i establir xarxes i col·laboracions entre ells.
ProFestival presenta la informació en català, castellà, anglès i francès, inclou un mapa geolocalitzador de festivals, un cercador, dades sobre cadascun dels certàmens i una agenda, entre altres eines.
A banda, hi ha un espai adreçat als professionals on poden trobar directoris, oferta formativa especialitzada, notícies vinculades al món de la gestió dels festivals, estudis i estadístiques, convocatòries, etc.
Un dels objectius del portal és incentivar la creació d’una comunitat d’organitzadors de festivals, professionals, periodistes i voluntaris, per tal d’enfortir el contacte entre ells i fer que el sector esdevingui més competitiu a escala internacional.
Origen de la iniciativa
El projecte, gestionat per la Fundació Bosch i Gimpera, ha estat creat per investigadors del Programa de Gestió Cultural de la UB (que enguany celebra el 25è aniversari) liderats per Lluís Bonet i Tino Carreño, i té el suport del Ministeri de Cultura i de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).
ProFestival neix en el marc de diverses recerques, com ara el projecte final del màster de Gestió Cultural realitzat per Edu Muños o la tesi doctoral de Carreño, La gestió de festivals en temps de crisi: anàlisi de les estratègies financeres i laborals i impacte de la recessió econòmica.
En aquesta tesi s’apunta com l’impacte de la recessió econòmica sobre els festivals ha estat més gran en el període 2011-2012 respecte als anys anteriors, i que els més perjudicats han estat, per gènere artístic, els de les arts escèniques i la música erudita, que són més dependents de recursos públics. Una altra conclusió és que, malgrat els festivals presenten una important vulnerabilitat en els períodes econòmics convulsos, també tenen una gran capacitat d’adaptació a les circumstàncies de l’entorn.