L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha habilitat un nou dipòsit de patrimoni cultural a Cervera amb l’objectiu de gestionar els recursos de manera “eficient i sostenible” i millorar la conservació i recerca del patrimoni cultural. Amb aquest projecte es pretén permetre més espai per a les col·leccions de les reserves dels museus, posant fi a l’estat de saturació d’alguns museus; ubicar els dipòsits arqueològics i de patrimoni industrial dispersos pel territori en un únic emplaçament, i millorar les condicions de conservació dels objectes patrimonials i del seu estudi per part dels investigadors.

Amb aquesta actuació, el dipòsit de patrimoni cultural de Cervera esdevindrà l’àrea de reserva patrimonial més important de Catalunya, amb 10.000 metres quadrats de superfície d’emmagatzematge i 2.000 metres quadrats destinats a laboratoris, espais per investigadors i oficines. Els dipòsits són gestionats pel Museu Nacional d’Arqueologia i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Segons destaca l’ACdPC, gràcies a aquesta actuació es podran documentar, conservar i restaurar en millors condicions el materials de reserva de patrimoni industrial i arqueològic; facilitar la recerca als investigadors en el propi espai, i dinamitzar els discursos expositius dels museus a través d’una rotació àgil i fàcil de les peces i així garantir-ne el retorn al públic.

Les obres de condicionament de la nau industrial han durat més d’un any i s’han realitzat seguint criteris museològics de conservació d’objectes: aïllament tèrmic de la sala de reserves per evitar oscil·lacions de temperatura molt acusades; restricció d’entrades de llum per evitar canvis de temperatura i la seva acció sobre els materials (degradació del color original de les peces i de les propietats mecàniques dels materials); construcció d’una sala de quarantena per aïllar les peces que arribin amb problemes d’atac per insectes o fongs; construcció d’una sala de neteja i una altra de fotografia per al condicionament de les peces i la realització de fotografies d’inventari; adequació del paviment de la sala; instal·lació de 500 metres lineals d’un sistema de prestatgeries industrials amb tres nivells en alçada per a l’emmagatzematge d’objectes en palets; condicionament i senyalització d’una àrea de 2.000 metres quadrats per a peces de grans dimensions, i instal·lació d’un sistema de control en temps real de les oscil·lacions ambientals (temperatura i humitat).

Les reserves del mNACTEC

El primer trasllat que s’ha dut a terme és el de les reserves del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya: es tracta d’un miler d’objectes, la majoria dels quals són peces de grans dimensions i tonatge, com ara màquines de vapor, maquinària tèxtil, d’arts gràfiques i de generació hidroelèctrica, i diferents mitjans de transport, els quals no es trobaven en exposició. L’operació de trasllat va començar a principis de desembre i va finalitzar a l’abril.

Fins ara, les reserves externes del mNACTEC es trobaven en dos magatzems diferents, situats a Sils i Gironella, en unes condicions que no eren les òptimes per a la preservació dels objectes, segons l’Agència del Patrimoni. La resta d’objectes de la col·lecció no exposats, unes 17.000 peces de mides més reduïdes, es quedaran a les reserves actuals del mNACTEC a Terrassa.

Les reserves d’arqueologia

El gran nombre d’intervencions arqueològiques i paleontològiques realitzades des de l’any 1981 ha produït l’emmagatzematge d’una gran quantitat de materials, alguns pendents de destinació definitiva. En aquest moments es calcula que hi ha uns 25.000 dipòsits pendents de regularitzar.

Pel que fa als dipòsits de material arqueològic que gestiona el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el dipòsit de Cervera tindrà el fons més complet i singular de Catalunya i agruparà reserves que estan instal·lades en altres centres de manera provisional. Aquests ocuparan una superfície total de 5.000 metres quadrats d’emmagatzematge de prestatgeria manual i empaquetat, on es conservaran objectes de ceràmica, vidre, restes humanes, escultures, restes arquitectòniques, mosaics, esteles, fòssils, etc. També compta amb dues cambres estanques, on es conservaran els objectes de metall més delicat i els objectes orgànics com la fusta, l’os i el teixit, més sensibles als canvis de temperatura i humitat.

Fins ara, s’han traslladat 2.343 caixes amb materials procedents del Servei d’Atenció als Museus de Girona, els quals no pertanyien a materials trobats a les comarques gironines. Els propers dipòsits arqueològics de museus que es traslladaran a Cervera són els conservats en centres de recerca, com universitats i empreses d’arqueologia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram