Un dia abans de celebrar-se les eleccions a la presidència de l’Orfeó Català-Palau de la Música, les primeres de la seva història, el candidat Enric Enrech ha acusat Mariona Carulla d’haver aprovat al juliol uns nous estatuts per “afavorir” la seva reelecció, així com d’haver donat una influència “desmesurada” a les empreses i entitats mecenes.

Segons Enrech, president del Col·legi d’Agents Comercials de Barcelona, Carulla i el seu equip de govern van influir en una esmena de l’article 17 dels anteriors estatuts per donar més poder als mecenes del Patronat de la Fundació Orfeó Català. Segons denuncia, amb els nous estatuts aprovats al juliol les empreses poden exercir un dret a vot que abans no tenien.

“Per si això fos poc”, ha assenyalat, “aquest dret a vot es fa extensiu a uns directius que pel seu càrrec tenen la condició de soci, moltes vegades sense saber-ho”, ha criticat.

El candidat opositor ha lamentat que els directius de les empreses podran votar “fins i tot tres vegades” sense haver abonat cap quota com a socis de l’Orfeó, i ha responsabilitzat Carulla, a la qual acusa d’haver volgut mantenir el “model de privilegi” per als directius de les empreses instaurat per Fèlix Millet.

Les eleccions tindran lloc aquest dimecres a les 19 h, i hi podran votar 1.660 dels 1.770 associats que té l’entitat sempre que tinguin més de dos anys d’antiguitat i estiguin al dia en el pagament de les quotes.

Les propostes de les dues candidatures

La proposta estrella de Mariona Carulla, que havia estat vicepresidenta amb Millet i va assumir la presidència durant 15 mesos després de la dimissió de Millet, és crear una estructura jurídica única perquè les tres institucions —Orfeó, Consorci i Fundació— tinguin un mateix pressupost i una única plantilla, una cosa que facilitaria la transparència. Enrech s’hi mostrat escèptic i assegura que així “també es pot robar”.

Carulla també ha promès que el polèmic hotel del Palau sigui la seu de la biblioteca i arxiu la institució; l’aprovació d’un codi ètic, i la creació de la figura del síndic del soci, càrrec que ostentaria Josep Lluís Vilaseca Guasch.

Sobre la candidatura d’Enrech, Carulla assegura que està instal·lada al “romanticisme” i que pretén tornar als primers anys de l’Orfeó.

Per la seva part, Enric Enrech assegura que la seva candidatura “eradicarà” la situació d’“ignorància” i “indiferència” que l’actual junta directiva ha tingut vers el soci, ja que considera que se’ls ha informat “poques vegades, de manera insuficient i sense aclarir la situació financera de l’associació o els projectes de futur”.

El candidat s’ha presentat com a exemple de “salut democràtica”, i ha apostat perquè cadascuna de les institucions compleixi les seves funcions, i el soci recuperi així tot el protagonisme.

A més, Enrech ha promès avantatges per als socis, com un carnet amb determinats privilegis descomptes per als concerts. La seva principal intenció és “tornar als orígens” de la institució.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram