,

El Grup Enderrock ha fet públics els quatre guardons especials que atorgarà en el marc de la 21a edició dels Premis de la Música Catalana, dels quals també ha donat a conèixer els finalistes de les diferents categories. Els guardons es lliuraran el 28 de febrer en una gala a l’Auditori de Girona.

Enguany el Premi Enderrock d’Honor s’ha atorgat a La Trinca, amb motiu del 50è aniversari de la creació del trio de Canet: Toni Cruz, Josep Maria Mainat i Miquel Àngel Pascual van debutar per primer cop en directe el 1968 a l’estudi Toreski de Ràdio Barcelona.

El Premi Enderrock a la Trajectòria s’ha concedit a Joan Manuel Serrat, que també va debutar fa poc més de mig segle i va canviar la història de la Nova Cançó com a 13è membre dels Setze Jutges. “Va ser la primera estrella mediàtica de la Cançó i els seus discos van sonar arreu de l’Estat espanyol i també a Sud-amèrica”, destaca la revista.

Per la seva part, les fotògrafes Colita i Pilar Aymerich rebran el Premi Enderrock Estrella. “Amigues i pioneres en el món de la fotografia han marcat un abans i un després en la música catalana. Colita va obrir-la a la modernitat i Pilar Aymerich la va connectar amb les lluites socials”, assenyala el veredicte.

Finalment, Mark Dasousa, d’Atomic Studio, ha estat distingit amb el Premi Joan Trayter al millor productor i arranjador musical. Fa més de 15 anys que Dasousa és l’artífex de la sonoritat i la producció de l’escena alternativa de les músiques sorgides del País Valencià, amb la filosofia per bandera d’ajudar a crear escena”, ressalta Enderrock.

Reconeixements

En l’acte d’aquest dimecres, el Grup Enderrock també ha lliurat els reconeixements a la indústria catalana, que enguany han distingit el Festival Internacional de Jazz de Barcelona (per les seves 50 edicions), la botiga Disco 100 (40 anys), el Teatre-Auditori de Sant Cugat (25 anys), la botiga Moby Disk (25 anys), la sala Jamboree (25 anys), el festival BAM (25 anys), el Festival del Mil·lenni (20 anys), el Festival Embassa’t (10 anys), i la discogràfica i empresa de management La Castanya (10 anys).

Finalistes dels Premis Enderrock

Els artistes que opten a més guardons en la 21a edició dels Premis Enderrock – Premis de la Música Catalana són Els Catarres, amb cinc nominacions, seguits de Doctor Prats i Alfred García, amb quatre cadascun, i Buhos i Judit Neddermann amb tres.

Aquest és el resultat de la segona volta de votacions, que ha rebut 17.396 vots d’usuaris únics, un 53% més que l’any passat. Entre la primera i la segona ronda de la votació popular ja se superen els 30.000 vots.

Ara s’ha obert la tercera i última volta de votació, la qual decidirà els guanyadors, que es donaran a conèixer durant la gala del 28 de febrer.

Premi Xesco Boix de la crítica

Enguany els Premis Enderrock de la Crítica han incorporat la denominació de Premi Xesco Boix al millor disc per a públic familiar, que en la primera edició ha estat per a Reggae per Xics de The Penguins.

La resta de guardonats per la crítica (anunciats en la revista de gener) són: Estómac, de Clara Peya (millor disc de l’any); Joan Dausà amb Ara som gegants (artista de l’any); Som, d’Els Pets (disc de pop-rock); Triangular, d’El Petit de Cal Eril (disc de cançó); El mal querer, de Rosalía (disc en llengua no catalana); Els Jóvens, d’Els Jóvens (disc de folk); Natural, de Suu (disc revelació); Sketches Overseas, de Lluc Casares (disc de jazz), i Arrels, del Trio Pedrell (disc de clàssica).