Ester Pujol i Joan Abellà, durant la presentación d’Univers (Mar Vila / ACN).

El Grup Enciclopèdia Catalana ha llançat un nou segell editorial, Univers, que publicarà literatura i assaig escrits per autors catalans i estrangers, tant novells com consolidats, i recuperarà clàssics universals que no es troben traduïts en català.

El segell neix amb una vocació generalista, “sense límits”, per tal d’ampliar la base de lectors en català sigui amb poesia, narrativa o no ficció, explica la directora editorial de la divisió literària del grup, Ester Pujol,

Voluntat d’arribar a un públic ampli, aportar una mirada nova, més oferta en català i apostar per nous autors a qui buscaran “de manera decidida” són alguns dels trets del nou projecte d’Enciclopèdia Catalana.

“Volem fer créixer el nombre de lectors. Creiem que els llibres conformen marcs mentals i que podem aportar autors i lectors per fer campanyes importants”, diu Pujol.
Així mateix, volen ser “prou atractius” perquè autors consolidats firmin amb el segell, com ja ho han fet Sílvia Soler o Jordi Cabré. Així doncs, Soler ha deixat Columna, on hi publicava des de 1998, i s’incorpora a un projecte “sòlid i il·lusionant” amb el qual ha dit sentir-se “més còmode”.

Homenatge a la Biblioteca Univers

El nom del nou segell reivindica la Biblioteca Univers creada el 1928 que Carles Soldevila va dirigir des de la Llibreria Catalònia, on van conviure traduccions i autors catalans. Aquell projecte donava preferència a l’edició en català durant la dictadura de Primo de Rivera.

Així doncs, el segell d’Enciclopèdia vol recuperar i homenatjar l’esperit de la Biblioteca Univers, que va publicar una cinquantena de llibres. “Som una baula més d’aquella cadena cultural”, ha dit Pujol.

El director de Grup Enciclopèdia, Joan Abellà, assegura que, agafant l’herència de projectes del segle passat, volen fer un “projecte editorial propi” amb la mateixa missió que en el passat, la de promocionar la cultura catalana. “A casa nostra ens faltava un segell d’ampli espectre com Univers”, diu.

‘Barcelona Suites’

El segell Univers s’estrena amb el llibre de relats Barcelona Suites, un recull de contes d’onze autors diferents, on la capital catalana fa d’escenari, de teló de fons i de personatge. És la tonalitat que actua de fil conductor de les peces contrastades. En el llibre participen Xavier Bosch, Roc Casagran, Natàlia Cerezo, Empar Moliner, Jordi Nopca, Sergi Pàmies, Adrià Pujol Cruells, Jordi Puntí, Clara Queraltó, Llucia Ramis i Sílvia Soler.

Barcelona Suites és una declaració d’intencions assenyala Ester Pujol sobre la mirada panoràmica de la literatura catalana que abordarà el projecte. El llibre es publicarà també en castellà a través de Catedral, que a partir d’ara publicarà exclusivament en aquesta llengua per “clarificar” les característiques de cada segell.

D’aquesta manera, el Grup Enciclopèdia Catalana disposa de sis segells: Univers, de narrativa nacional i internacional en català; Catedral, de narrativa nacional i internacional en castellà; Enciclopèdia, dedicat al Premi Sant Jordi i assaig de temes d’actualitat; Rata, el més singular; Bridge, de còmic i àlbum il·lustrat; i La Galera, de literatura infantil i juvenil.

Durant aquest any, Univers publicarà sis obres més: tres novel·les d’autors catalans (L’abisme, de Carla Gracia; L’home del barret, de Berta Jardí, i La veritable història d’una mentida, de Ramon Erra), una novel·la d’un autor contemporani internacional (L’insòlit final del senyor Monroe, de Dan Mooney), i dos clàssics recuperats (El Napoleó de Notting Hill, de G.K Chesterton, i La família Aubrey, de Rebecca West).

Per al 2020, el segell preveu publicar més d’una trentena d’obres.