Les falles dels Pirineus, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei del patrimoni cultural immaterial català i de l’associacionisme cultural. Els objectius de la nova normativa són, per una banda, actualitzar i donar una major rellevància al concepte de patrimoni cultural immaterial, i per l’altra reconèixer l’associacionisme cultural. 

El Departament de Cultura argumenta que el concepte de patrimoni cultural ha evolucionat i s’ha diversificat considerablement, tant en les seves concrecions materials com immaterials. Així doncs, la nova llei l’actualitzarà d’acord amb la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Aquest es manifesta en els següents àmbits: activitats productives, processos i tècniques; creences, festes, rituals i cerimònies; tradició oral, particularitats lingüístiques i formes de comunicació; representacions, escenificacions, jocs i esports tradicionals; manifestacions musicals i sonores; salut, alimentació, gastronomia, i formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social.

La Conselleria defensa que l’actualització permetrà que la difusió, el coneixement, l’accés i la protecció del patrimoni cultural immaterial català es realitzi d’una manera “més ajustada” a la realitat social i cultural actuals, facilitant una “major atenció” a manifestacions que fins ara no estaven específicament identificades, com per exemple les formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social. La nova normativa, doncs, establirà les categories de protecció, el procediment per a la seva catalogació o declaració, i les competències de les diferents administracions públiques en aquest àmbit.

Beneficis per a les entitats d’interès cultural

El Departament de Cultura destaca que aquesta llei ha de constituir un “pas decisiu” per al reconeixement de l’associacionisme cultural, així com “una eina útil i decisiva en l’assoliment de marcs jurídics més adequats” per a la promoció i desplegament de la seva activitat.

En aquest sentit, assenyala que la norma establirà els requisits i el procediment per declarar associacions i fundacions d’interès cultural, menció que fins ara ha estat bàsicament honorífica, i que es vol que comporti beneficis més tangibles per a les entitats. Un d’ells seria l’obtenció de més recursos econòmics a partir d’una millora en el tractament fiscal dels donatius dels ciutadans, en la línia d’altres iniciatives ja existents (com ara la deducció en la quota d’IRPF per donatius a entitats de foment de la llengua catalana), o que les entitats locals puguin acordar la concessió de beneficis fiscals en els tributs a les entitats declarades d’interès cultural.

“Per primer cop la legislació catalana farà un pas en el reconeixement de la singularitat i importància de l’amateurisme cultural; posarà les bases per a la consecució del prestigi social d’aquesta activitat i dels seus executants, així com del seu encaix, adequat i específic, en el marc fiscal i laboral vigents”, ressalta el Departament. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram