L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural obrirà un espai per a la promoció del patrimoni cultural català on els visitants podran rebre informació del conjunt del patrimoni i adquirir productes o entrades per als serveis relacionats amb monuments, jaciments o museus. L’Espai Patrimoni s’ubicarà al Palau Moja, a la cantonada de les Rambles de Barcelona amb el carrer Portaferrissa, per aprofitar l’alta circulació de persones.
Per tal de posar en marxa el projecte, el Departament de Cultura ha obert un procediment de licitació a la gestió i explotació de l’espai. El contracte tindrà una vigència de 10 anys (d’octubre de 2014 a octubre de 2014) i serà prorrogable per mutu acord per períodes successius de 5 anys fins a un màxim de 10 anys més. El termini per presentar ofertes finalitza el 12 d’agost i l’obertura de pliques es realitzarà el 2 de setembre.
L’Espai Patrimoni
Per presentar el conjunt patrimonial català, hi haurà tres espais. El principal comptarà amb continguts audiovisuals i interactius, i activitats on els mateixos visitants podran participar. A banda, hi haurà un espai de degustació de productes representatius del patrimoni enològic i gastronòmic, preferentment els productes tradicionals i protegits. Finalment, en un tercer espai es podran adquirir productes de gastronomia, enologia i marxandatge.
L’equipament oferirà informació sobre el patrimoni tant per al visitant turístic com per al públic local. Així, d’una banda, oferirà informació general de caràcter promocional sobre el patrimoni català adreçada al turisme que ve a passar uns dies a Catalunya per incrementar-ne el seu coneixement. De l’altra, l’espai divulgarà informació més específica destinada a les persones que tinguin més temps o al públic local, per tal de fer créixer tant el coneixement com les visites al conjunt del patrimoni. En aquest sentit, s’ha fixat un relat històric artístic que articula el patrimoni del país i que va des dels orígens a la contemporaneïtat.
Per tal de triar l’empresa que gestionarà i explotarà l’Espai Patrimoni, es tindran en compte diversos criteris: sostenibilitat del projecte; proposta del model de negoci; proposta de continguts i model de gestió de productes i serveis; proposta de denominació de l’espai i de millores en el relat; proposta global de disseny, d’organització i d’ambientació; estratègia comercial de cadascuna de les àrees de negoci i pla específic de comercialització de productes i serveis turístics; pla de comunicació i de dinamització de l’espai; model de servei de cada àmbit, i proposta d’un pla operatiu que inclogui recursos humans i tècnics, entre altres.