La cancel·lació de la mostra La Bèstia i el Sobirà continua provocant reaccions. Ara ha estat el torn dels treballadors del MACBA, per una banda, i dels artistes que hi havien de participar, per l’altra.

La plantilla del museu ha expressat en un comunicat la seva “decepció i indignació” per la crisi oberta que travessa la institució. Amb tot, les seves crítiques no només senyalen la figura del director, sinó que van més enllà i també apunten el model.

Així, els treballadors asseguren que la responsabilitat la situació actual, que titllen de “profundament lamentable” i “indigna d’un museu públic”, és de l’equip d’investigació format pel director, Bartomeu Marí; el gerent, Joan Abellà; el conservador en cap, Valentín Roma, i el cap de programes públics, Paul B. Preciado. Els dos últims (fitxats fa poc més d’un any), comissaris de la mostra cancel·lada juntament amb Hans D. Christ i Iris Dressler, de la Württembergischer Kunstverein d’Stuttgart.

Per als treballadors, la greu crisi que ha esclatat aquesta setmana tan sols és “el símptoma d’una situació que el MACBA arrossega des de fa sis anys [Marí i Abellà es van incorporar l’abril i el novembre del 2008, respectivament] i que ha deixat la institució en una situació de fragilitat i incertesa”. Per això, demanen que “es revisi” el model de direcció.

La plantilla, que es va reunir amb la direcció dijous, considera que La Bèstia i el Sobirà hauria d’obrir-se al públic segons el projecte curatorial. “Cal que el MACBA, lliure de pressions, continuï amb el projecte iniciat ara fa un any per tal de desplegar la programació ja acordada”, afegeix en el comunicat.

Per als artistes és una decisió “autoritària i reaccionària”

Per la seva part, en una declaració pública, una vintena dels artistes participants en l’exposició mostren la seva solidaritat amb l’equip curatorial i manifesten la seva “oposició i rebuig a la decisió autoritària i reaccionària” de Marí.

“Érem conscients de participar en una exposició que suposava una polèmica intervenció en els debats que sobre sobirania estan tenint lloc a l’Estat espanyol”, asseguren en el comunicat conjunt. I al seu parer, cancel·lar la mostra és “reprimir un projecte concebut per encoratjar un debat públic, productiu i progressista en aquest conjuntura”, i posa en evidència “la contradicció de promoure un projecte que la institució, finalment, no s’atreveix a assumir”.

“Els debats públics són l’essència de la democràcia, i la funció d’un museu és contribuir a ells. Amb la seva decisió la institució està traint la seva missió. Però també la seva pròpia història, caracteritzada per una destacada contribució a la radical reinvenció del museu com un espai públic”, reblen en el comunicat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram