El Govern ha aprovat declarar els tocs de campana com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, que d’aquesta manera quedaran inscrits en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

L’Executiu defensa que les campanes i els campanars són elements de referència del patrimoni cultural, festiu i sonor de Catalunya, i destaca que la seva conservació i transmissió a les futures generacions passa per la utilització i la recuperació dels tocs manuals per tal de reafirmar una identitat i una tradició mil·lenàries.

Malgrat la tipologia de tocs s’ha anat reduint –entre d’altres per la mecanització de les campanes–, també és cert que des de finals de segle XX han anat creixent les accions i activitats de revalorització del món campaner.

Un exemple és la trobada de campaners de Catalunya, a Os de Balaguer, municipi de referència del sector, instaurada l’any 1988 com un espai de trobada i de reivindicació. A la jornada anual hi té lloc una mostra de tocs de diverses localitats catalanes i altres activitats, com ara la fosa de campanes, xerrades divulgatives, presentacions, etc. El 1993 es va crear la Confraria de Campaners de Catalunya, que cinc anys més tard va llançar la revista El Batall. El 2004, a Os de Balaguer, obria el Museu de Campanes.

En altres municipis també s’organitzen trobades, concerts, cursos i festivals, accions anuals o puntuals per posar en valor les campanes i l’activitat dels campaners. A més, en les darreres dècades s’han fet diversos inventaris de campanes i de campanars de diferents comarques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram