Baixada de rais pel Segre a Coll de Nargó.

Les associacions culturals de raiers de la Noguera Pallaresa i del Segre han entrat oficialment a formar part de la candidatura internacional perquè sigui declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el transport fluvial de la fusta mitjançant rais, denominat internacionalment amb els termes en anglès de timber rafting.

La candidatura s’ha estat desenvolupant al llarg dels últims mesos, i Polònia s’encarrega de liderar el projecte per qüestions d’estratègia, segons explica el Departament de Cultura. La iniciativa està promoguda per l’Associació Internacional de Raiers, creada l’any 1989 sota la tutela de la Direcció General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. L’entitat té la seu a la Pobla de Segur i està formada per una quarantena d’associacions d’onze països europeus diferents.

El Ministeri de Cultura, que es coordina amb el seu homòleg polonès, s’encarregarà de recopilar recopilarà la documentació catalana i de les altres comunitats autònomes implicades (Navarra, Aragó i Castella-la Manxa), i les inclourà en el dossier multiestatal.

Està previst que el dossier de la candidatura sigui lliurat el març de l’any 2021 perquè l’avaluï el comitè d’experts de la Comissió Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i que es pugui incorporar en la Llista Representativa de la UNESCO el desembre del 2022.

Tant la Festa dels Raiers a La Pobla de Segur i el Pont de Claverol com la Baixada de Raiers del Coll de Nargó estan incloses a l’Inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya. La primera, a més, està inclosa dins Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram