La Societat General d’Autors i Editors i l’Associació de Representants Tècnics de l’Espectacle han renovat aquest dijous el conveni de col·laboració signat l’any passat amb la incorporació d’un nou model tarifari, el qual ha estat presentat com un acord entre “autors, representants i promotors”.

L’Associació de Promotors Musicals, però, se n’ha desmarcat assegurant que és “enganyós” afirmar que l’acord també engloba els promotors, ja que l’APM és “l’única” entitat de l’Estat que els representa. En aquest sentit, recorda que ARTE és una associació de mànagers i representants d’artistes o de zona, i que alguns dels seus membres també són promotors de concerts, però que la seva filiació no ve motivada per aquesta activitat.

L’acord amb ARTE

En el nou conveni entre SGAE i ARTE, s’ha acordat una tarifa fixa de drets d’autor a la qual es poden acollir els organitzadors de concerts per a menys de 1.000 espectadors, que segons l’entitat gestora són gairebé el 80% dels que es fan a l’Estat.

La SGAE destaca que, d’aquesta manera, els promotors podran conèixer l’import que els toca abonar amb anterioritat i planificar així la seva programació de forma més ajustada.

A banda, l’entitat gestora preveu posar en marxa els propers mesos una plataforma digital que permeti realitzar tots els tràmits i requeriments relatius als drets d’autor.

L’oposició de l’APM

L’Associació de Promotors recorda que, el passat novembre, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència li va donar la raó en el litigi que mantenien des del 2005, resolent que la tarifa del 10% que la SGAE aplicava als concerts era abusiva (va imposar-li una multa de 3,1 milions).

L’AMP explica que, durant els darrers mesos, ha mantingut diverses converses amb la SGAE, però que aquesta “s’ha negat” a ajustar la seva tarifa a la resolució de la CNMC. També afegeix que l’entitat gestora “pretén complir aquesta obligació amb una simple adaptació formal a la nova legislació (i, per tant, amb una irrisòria rebaixa), partint de la tarifa del 10% com si aquesta fos legítima”.

L’Associació de Promotors Musicals no discuteix la legitimitat de l’acord entre SGAE i ARTE, però assegura que, segons els seus criteris, les noves tarifes seguirien sent “pràcticament tan abusives” com les anteriors.

A més, remarca que el conveni “no compleix” ni amb l’obligació de fixar una nova tarifa, segons ordenava la resolució de la CNMC, ni amb la de negociar-ne una de nova amb els promotors, tal com establia la reforma de la Llei de la Propietat Intel·lectual aprovada pel Govern espanyol. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram