L’aplicació del criteri de gènere a les línies de suport a la producció audiovisual ha impulsat un increment dels projecte liderats per dones (directores, guionistes i/o productores executives). Després tres exercicis en la seva aplicació, l’any passat més del 60% dels projectes subvencionats per l’Institut Català de les Empreses Culturals (des de les sis línies d’ajuts que incloïen el criteri de gènere) estaven liderats per dones i van rebre gran part de les dotacions.

En concret, el 2019, el 62,37% dels projectes subvencionats estaven liderats per dones (58 de 93), els quals van rebre en conjunt 6.798.230 euros (el 78,14% del total). El 2018 aquest percentatge va ser de 43,9% (36 de 82 projectes) amb ajuts de 2.869.047 euros (un 35,38%), i el 2017 el 46,88% dels projectes subvencionats estaven liderats per dones (45 de 96), que van rebre 5.119.613 euros (el 51,32% de l’import total).

En el conjunt dels tres anys, la mitjana resultant és paritària: un 50,33% de projectes subvencionats han estat liderats per dones, que han obtingut el 54,5% de la dotació total concedida.

Per a l’ICEC, aquestes xifres certifiquen que la inclusió del criteri de gènere “compleix amb escreix” l’objectiu de millorar la participació femenina en els projectes audiovisuals que subvenciona, i per tant, contribueix a què aquests “vagin incorporant una mirada femenina a partir de la cada cop major presència de dones en l’audiovisual català”.

El criteri de gènere és una ponderació en positiu del lideratge femení en un projecte audiovisual cinematogràfic i/o televisiu, el qual es defineix a partir de la presència de dones com a guionistes, directores i/o productores executives.

Totes les línies que inclouen aquest criteri –que forma part de les mesures del Pla Estratègic de Foment de l’Audiovisual 2017-2020– són de concurrència competitiva, de manera que el conjunt de les sol·licituds rebudes passen per una comissió de valoració que analitza diversos factors, a més del gènere.

El criteri de gènere s’estén a altres línies

Aquest 2020, l’Institut Català de les Empreses Culturals ha incorporat el criteri de gènere en totes aquelles línies d’ajuts que ho permeten i encara no ho contemplaven.

D’aquesta manera, la valoració de la participació femenina s’afegirà a totes les línies de subvenció amb l’objectiu d’incrementar la participació de les dones en el sector cultural i, alhora, visibilitzar el seu paper en els sectors de les arts escèniques, la música, el llibre, les arts visuals i la cultura digital.

En paral·lel, perquè la perspectiva de gènere impregni totes les accions de l’organització, enguany l’ICEC també posarà en marxa un pla de formació intern en perspectiva de gènere, i també garantirà que totes les comissions de valoració de les subvencions siguin paritàries.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram