Les productores audiovisuals catalanes han dit “prou” davant l’estat d’“extrema gravetat” en què es troba el sector. La gota que ha fet vessar el got ha estat la paralització de la signatura de nous contractes i nous projectes de coproducció que ha anunciat Televisió de Catalunya, la qual aboca el sector a una “aturada tècnica sense precedents”.

Així ho ha denunciat aquest dimecres PROA (Productors Audiovisuals Federats) en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes amb una nodrida representació del sector.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals argumenta la mesura per la recent sentència del Tribunal Suprem que l’obliga a retornar a la plantilla de Catalunya Ràdio el 5% del salari retallat des del 2011. Comptant tots els treballadors de la CCMA, la direcció xifra aquesta despesa en 41 milions.

Per evitar que afecti la seva viabilitat, l’ens diu que els diners haurien de sortir de la partida que destinava a les produccions externes.

La graella de TVC, en perill

PROA lamenta que, de nou, les empreses de l’audiovisual tornin a ser les “màximes damnificades”. El seu president, Raimon Masllorens, ha recordat que, des del 2010, la inversió de TV3 en producció independent s’ha rebaixat un 56% a causa de la retallada del seu pressupost (que ha estat del 34%), una reducció “molt superior” a la realitzada en el capítol de personal intern i estructura de la CCMA.

Des de l’organització es remarca que, tot i així, les empreses han fet “un gran esforç” per seguir produint “les mateixes hores amb la mateixa qualitat”, una situació que ara arriba a un “carreró sense sortida” a causa de la paralització dels contractes.

Masllorens ha recordat que el sector audiovisual català aglutina 27.000 llocs de treball directes i indirectes, i ha alertat que, al final, qui acabarà patint les conseqüències de tot plegat és l’espectador, ja que s’està “posant en perill” molts espais de la graella de TVC. “Una societat sense audiovisual potent acaba sent com una família sense àlbum de fotos”, ha reblat.

Pacte estratègic

Per tot plegat, PROA demana la implicació dels partits polítics per desbloquejar l’aturada dels contractes i exigeix “de manera urgent” el compliment del mandat del Parlament que obliga la CCMA a ser el motor de l’audiovisual.

Els productors demanen un “pacte estratègic” per garantir el futur de la Corporació que estableixi un “màxim” en les despeses de personal tot assegurant la sostenibilitat empresarial de l’ens i un “mínim indispensable” en la producció de continguts fets pel sector independent per “garantir la competitivitat” de TV3.

En la roda de premsa, PROA ha presentat un manifest en defensa de la producció audiovisual independent que compta amb el suport de l’Acadèmia del Cinema Català, el Clúster Audiovisual de Catalunya, les facultats de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Pompeu Fabra i la Ramon Llull, i el Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisual de la Universitat de Lleida.  

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram