El proper 2 de juny, a les 19.30 h, el Teatre Josep Maria de Sagarra de Santa Coloma de Gramanet acollirà l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2014. Enguany, els guanyadors, fets públics pel CoNCA a mitjan d’abril, són: Amical Wikimedia, Mireia Barrera, Joan Massagué i Solé, el Museu Dalí de Sant Petersburg, Roberto Oliván, Vicenç Pagès Jordà, Pepa Plana, la Principal de la Bisbal, el Sónar i Jaume Vallcorba.

El plenari del CoNCA, constituït com a jurat els Premis Nacionals de Cultura, enguany ha distingit Amical Wikimeida, l’organització sense ànim de lucre fundada el 2008 centrada en la promoció de la Viquièdia. El veredicte destaca que l’Amical, reconeguda oficialment el 2013 per la Fundació Wikimedia, té per objectiu “que la suma de tot el saber humà estigui disponible en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible en qualsevol llengua”.

Mireia Barrera (Terrassa, 1967), directora del Cor Madridgal una Barcelona des de 1993, ha estat distingida per una trajectòria durant la qual ha estat directora titual del Cor Nacional d’Espanya, la Capella de Música de Santa Maria del Mar i del Cor de l’Orquestra Ciutat de Granada (del qual va ser fundadora), a més d’haver col·laborat amb l’Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra Barroca Catalana, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el Cor de RTVE.

Per la seva part, Joan Massagué i Solé (Barcelona, 1953), director de l’Sloan Kettering Institute de Nova York. i cofundador de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, on és president del Comitè Científic Assessor Internacional, ha estat premiat com a “referent mundial” en l’àrea de les vies de senyalització i dels programes transcripcionals que determinen el comportament cel·lular i la metàstasi en el càncer.

El CoNCA també distingeix la trajectòria del coreògraf Roberto Oliván(Tortosa, 1972), format a Brussel·les, amb un treball on integra el circ i la performance a la dansa, buscant la fusió de les arts escèniques del moviment. A més destaca la creació de la seva pròpia companyia, Roberto Oliván/Enclave Arts del Moviment, i del Festival Deltebre Dansa de les Terres de l’Ebre.

Sobre l’escriptor i crític literari Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 1963), el jurat en destaca obres com El món d’Horaci (1995), Carta a la reina d’Anglaterra (1997), Un tramvia anomenat text (1998), El poeta i altres contes (Premi Mercè Rodoreda 2004). Segons el veredicte, darrerament la seva obra ha assolit “noves fites rellevants” amb llibres com De Robinson Crusoe a Peter Pan. Un cànon de literatura juvenil, Els jugadors de whist iDies de frontera, Premi Sant Jordi de novel·la de 2013.

Pel que fa a la pallassa Pepa Plana (Valls, 1965), el CoNCA remarca la seva trajectòria “consolidada”, amb una “destacada” gira internacional d’any i mig amb l’espectacle Penèlope, i el seu pas pel Cirque du Soleil. “Encarna la dona pallassa, l’univers de les dones en clau d’humor femení en un circ sovint del tot masculí”, afegeix el veredicte.

Quant a la Principal de la Bisbal, el CoNCA destaca que és un “referent cultural de primera fila”, i que 125 anys després del seu naixement, el 1888, continua duent a terme “una labor exemplar”. El veredicte afegeix que des d’aleshores, la cobla, ha fet una “tasca fonamental” per a l’expansió i el coneixement de la sardana, i que des de fa dècades “torna a ser protagonista de festes i balls al carrer”.

El CoNCA destaca que el Festival Internacional de Música Avançada i New Media Art de Barcelona, Sónar, que enguany celebra la 21a edició, és una “iniciativa cultural pionera” que ha esdevingut un “model internacional en format i continguts, que atreu públic i artistes de tot el món i que s’exporta amb èxit a països de quatre continents”.

Enguany també ha estat distingit The Dalí Museum St. Petersburg, museu dels Estats Units dedicat a l’obra i la figura de l’artista empordanès, fruit de la col·lecció privada reunida pel matrimoni A. Reynolds Morse i Eleanor R. Morse, amics de Salvador Dalí. Segons el CoNCA, el museu de Florida “constitueix un nucli molt important per a la difusió mundial de l’obra de Dalí i a la vegada de l’art català actual”.

Finalment, el jurat dels Premis Nacionals de Cultura també ha guardonat l’editor, filòleg i escriptor Jaume Vallcorba (Tarragona, 1949), fundador de l’editorial Quaderns Crema, editorial i d’Acantilado. El CoNCA també recorda la seva faceta com amb autor de Noucentisme, mediterraneisme i classicisme. Apunts per a la història d’una estètica (1994) i la recentment publicada De la primavera al Paraíso. El amor, de los trovadores a Dante (2013), i destaca que, a més d’investigar en l’obra poètica de Josep Maria Junoy, ha publicat l’obra completa en 14 volums de J.V. Foix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram