El jurat dels vuitens Premis Martí Gasull i Roig ha acordat atorgar a l’escriptor Josep Vallverdú el Premi Especial del Jurat en reconeixement de la seva “aportació exemplar al conjunt de la llengua catalana”. A més, amb aquesta distinció, que arriba a la seva cinquena edició, també es vol reconèixer la “valuosa contribució” dels autors lleidatans al conjunt de les lletres catalanes.

Vallverdú és un dels grans autors de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX. Al llarg de la seva trajectòria ha compaginat la docència amb una intensa tasca de producció literària que inclou la narrativa infantil i juvenil, l’assaig i el teatre.

Membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, estudiós, conferenciant i articulista, Josep Vallverdú ha publicat vuit llibres de poemes, desenes de títols de narrativa per a joves, contes breus (publicats majoritàriament a la revista Cavall Fort) i volums traduïts principalment de l’anglès, a més de diverses novel·les i llibres d’assaig al voltant sobretot de les terres de Ponent.

La trajectòria de Josep Vallverdú ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi (1988), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2000) i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2019), entre d’altres distincions.

El jurat dels premis enguany està format per la directora general La Bressola, Eva Bertrana; l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; l’escriptora i artista Anna Moner; la productora, guionista i directora cinematogràfica Isona Passola; el periodista esportiu Joan Maria Pou; la mare d’en Martí Gasull, Pilar Roig, i el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.

La gala de lliurament se celebrarà el 19 d’abril al Teatre Poliorama i serà retransmesa pel Canal 33. Els tres finalistes del Premi Martí Gasull i Roig són la revista Sàpiens, la companyia de telecomunicacions Parlem i el centre de producció i exhibició teatral Companyia Teatre Micalet. El guanyador es pot votar al web dels guardons fins al 14 d’abril.