La quarta edició dels premis i la mostra VOC –Versió Original en Català– impulsats per Òmnium Cultural presenten diverses novetats.

D’entrada el certamen canvia de data: deixa de celebrar-se al novembre i la propera edició ho farà del 7 de febrer a l’1 de març. L’organització considera que són unes dates “més relaxades que donaran més vida al VOC”.

A més, la mostra de 2020 s’obrirà a les Illes Balears i el País Valencià, i s’espera que també s’exhibeixi a ciutats alemanyes i suïsses (el 2018 ja va arribar al festival KINO.Kat que organitza el casal català de Munic), amb l’objectiu de potenciar i difondre la cultura audiovisual catalana.

Una altra de les novetats és que el VOC vol estendre la mostra més enllà del febrer. En aquesta línia, ja ha establert col·laboracions amb el Festival Internacional de Cinema en Català – FIC-CAT i el Festival Internacional de Cinema Documental DocsBarcelona.

Premis en marxa amb nova secció

Pel que fa als premis, la categoria de websèries, videoblogs i nous formats web ha estat replantejada. Rebatejada com a Sala Oberta, ara ofereix un suport als projectes en desenvolupament (preproducció, producció o postproducció).

La nova secció, això sí, s’adreça al mateix tipus de nous formats audiovisuals que queden fora de les categories de curtmetratges de ficció i documental: websèries, videoblogs, transmèdia, interactius, etc.

El guanyador sortirà d’una preselecció de cinc projectes finalistes, que es presentaran estil pitching davant d’un jurat format per professionals del sector en una sessió oberta al públic. El Premi Sala Oberta està dotat amb 1.800 euros, i s’assignarà un mentor que farà l’acompanyament del projecte fins a la seva estrena. A més, després de les presentacions, els assistents podran votar el premi del públic Sala Oberta.

Les altres dues categories, curtmetratges de ficció i curtmetratges documentals, continuen amb dos premis cadascuna: el del jurat, dotat amb 4.000 euros, i el del públic, amb 1.000. Així doncs, el VOC manté la dotació total d’11.800 euros de l’anterior edició.

La convocatòria de la quarta edició ja està en marxa i el termini per presentar candidatures a qualsevol de les tres categories finalitza el 30 de setembre.