L’auditori de La Pedrera acull aquest dilluns, a les 19 h, una taula rodona sobre la Declaració de Catalunya per la Cultura. Les línies vermelles de la cultura a Catalunya, impulsada fa un any pel Cercle de Cultura. L’acte comptarà amb representants dels grups parlamentaris que la van secundar: Àngels Ponsa (CiU), David Agustí (ERC), Joan Ignasi Elena (PSC), Dolors Camats (ICV-EUiA) i David Fernández (CUP).

En la sessió, els representants dels partits signants aportaran les seves consideracions i propostes per al desenvolupament de les línies d’acció del document, i posteriorment es debatran amb els assistents.

La Declaració, recolzada per més de 30 entitats i associacions professionals, té per objectiu orientar i impulsar les polítiques culturals de Catalunya mitjançant deu punts que es consideren essencials per establir un acord marc:

1. Recuperar la centralitat de la cultura en el debat social i polític català serà un objectiu prioritari del Parlament, així com atorgar-li el valor, social i econòmic que li correspon en les grans decisions que afecten al futur del país.

2. El Govern català ha de ser capaç d’oferir de manera estable, i amb independència de les circumstàncies econòmiques que l’afectin, un llistat de serveis culturals estable a la ciutadania.

3. Desenvolupar les bases estructurals imprescindibles perquè existeixi un sistema cultural integral per al conjunt del país.

4. Definir un nou model de finançament per a la cultura basat en cinc criteris:

  • Mantenir un marc normatiu en subvencions que s’adeqüi a la oferta de serveis culturals públics
  • Un marc clar i estable de relació entre les iniciatives públiques i privades.
  • La normalització de les ajudes financeres en el terreny de la capitalització empresarial i el capital de risc.
  • La creació d’un marc legal progressiu que ens acosti a una llei de mecenatge homologable a les existents en diversos països europeus.
  • Cercar les vies de col·laboració imprescindibles amb el sector financer que assegurin la liquiditat del sistema cultural català.

5. Un marc jurídic específic per a la cultura que asseguri una correcta separació de les activitats culturals realitzades sense afany de lucre d’aquelles que tenen una vocació empresarial.

6. Una adequada protecció dels drets de propietat intel·lectual i editorial, tot respectant la legítima accessibilitat dels ciutadans a aquells continguts per als quals els seus propietaris en facilitin una difusió lliure.

7. Crear, dins les possibilitats actuals del sistema públic de mitjans de comunicació, una programació cultural densa i identificable destinada a promoure i divulgar la cultura.

8. Reducció de taxes fiscals que afectin negativament al consum cultural, i de manera especial l’IVA al 21% actualment vigent per a la major part del sector.

9. Elaborar amb la màxima celeritat un pla nacional que promogui i faciliti l’exportació de continguts culturals fora del territori català, creant un programa interdepartamental estable entre els departaments d’Empresa i Ocupació i Cultura.

10. Encarregar al CoNCA la funció d’observatori català de la cultura i les seves indústries.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram